Turkije verijdelt ‘sensationele aanslag’ IS met 24 bomgordels

09 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Turkse tank die terugkomt van strijd tegen IS in Syrië - bron:AFP

De Turkse politie heeft donderdag vier mannen opgepakt die worden verdacht van het beramen van een serie ‘sensationele’ terreuraanslagen. De arrestanten hebben banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS), meldt de Turkse krant Hurriyet.

De vier werden opgepakt tijdens een antiterreuroperatie in de stad Gaziantep, niet ver van de Syrische grens.

Lidmaatschap van terreurorganisatie

In augustus vorig jaar voltrok zich in dezelfde stad een bloedige aanslag op een Koerdische bruiloft. Daarbij kwamen zeker vijftig mensen om het leven. IS zat erachter.

Turkije zocht één van de vandaag opgepakte mannen vanwege  lidmaatschap van een terreurorganisatie. Er is niets bekendgemaakt over de nationaliteit van de arrestanten. Ze kregen hun opdracht vermoedelijk van IS.

De politie vond bij de mannen 24 bomgordels van in totaal 150 kilogram, versterkt met metaal. Ook werden onder meer twee automatische wapens aangetroffen en 14 kilo TNT, een uiterst explosieve substantie.

Anti-terreuractie tijdens CIA-bezoek

Turkije claimde ook gisteren een broodnodig succes in de strijd tegen terreur. Meer dan een maand na de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul hielden politieagenten negen mensen aan op verdenking van betrokkenheid. Onder de arrestanten zijn ook buitenlanders. IS eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op feestvierders tijdens Oud en Nieuw.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu zitten meer dan dertig verdachten vast na deze terreurdaad. Juist vandaag brengt de nieuwe Amerikaanse CIA-chef Mike Pompeo een bezoek aan Turkije. Het is zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn aantreden op 23 januari. Gisteren spraken de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan af om IS harder aan te pakken.