#Turkije

Erdogan: dader van aanslag op trouwfeest was een kind

21 augustus 2016

In de Turkse stad Gaziantep heeft een vermoedelijke zelfmoordterrorist een bloedbad aangericht op een Koerdische bruiloft. Volgens de Turkse president Erdogan zit Islamitische Staat (IS) achter de aanval.

Het dodental door de bomaanslag op een trouwfeest in Gaziantep – een stad in het zuiden van Turkije en niet ver van de grens met Syrië – is opgelopen tot zeker 50. Meer dan 90 mensen raakten gewond.

‘IS zit achter aanslag’

De bom ging af in de wijk Akdere op het moment dat een grote groep mensen van de Koerdische trouwerij het feest op straat verder vierde. ‘De viering liep op haar einde en er was een grote explosie tussen de mensen die aan het dansen waren,’ zegt een ooggetuige, de 25-jarige Veli Can. ‘Overal waren lichaamsdelen en bloed.’

De vermoedelijke zelfmoordaanslag, waarvan de knal in de wijde omtrek kon worden gehoord, had zaterdagavond laat plaats. Volgens de Turkse president Tayyip Recep Erdogan is IS verantwoordelijk voor de aanslag. De dader was volgens hem een kind, niet ouder dan 12 tot 14 jaar.  De terreurbeweging heeft de aanval nog niet opgeëist.

Mislukte staatsgreep

Turkije heeft te maken met een serie aanslagen en ander geweld. In juli kwamen veel mensen om het leven door een mislukte staatsgreep van een deel van het leger, die kon worden neergeslagen. In juni kwamen 44 mensen om het leven door zelfmoordterroristen op Atatürk, het belangrijkste vliegveld van Istanbul.

Vorig jaar oktober stierven 95 mensen door twee zelfmoordaanslagen op pro-Koerdische activisten in de hoofdstad Ankara. In mei had er ook een aanslag plaats in Gaziantep, vermoedelijk gepleegd door IS. Daarbij kwamen twee politieagenten om het leven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.