We weten nu ook wat Bush jr. schreef aan Barack Obama

20 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Vlnr: Laura Bush, George W. Bush. Michelle en Barack Obama - bron:AFP

Het is traditie in het Witte Huis – zittende presidenten die voor hun opvolgers een handgeschreven boodschap achterlaten op het bureau in The Oval Office. Ook Donald Trump zal dus zo’n briefje onder ogen krijgen van Barack Obama.

De inhoud van Obama’s boodschap aan Trump zal nog wel even geheim blijven. Dat gold lange tijd ook voor het schrijven van George W. Bush (president van 2001 tot 2009), maar de Amerikaanse tv-zender ABC News heeft de hand weten te leggen op het briefje.

Warme woorden van Bush jr.

Bush waarschuwde Obama dat er moeilijke momenten komen, waarin ook ‘vrienden’ hem zullen teleurstellen. ‘Critici zullen tekeergaan. Maar je hebt een Almachtige God die zich over je ontfermt, een gezin dat van je houdt en een land dat achter je staat. Ook ik sta achter je.’

Bush vervolgt zijn warme woorden: ‘Wat er ook gebeurt, je zal worden geïnspireerd door het karakter en het medeleven van de mensen die je nu leidt.’ Bill Clinton (president sinds 1993) schreef in 2001 aan Bush jr. dat hij een trots en beschaafd volk zal leiden. ‘De last die vanaf nu op je schouders ligt is weliswaar zwaar, maar wordt ook overdreven. Ik groet je, en wens je succes en veel geluk.’

Afscheidsgroet van Obama aan personeel

De laatste uren van president Barack Obama in het Witte Huis zijn intussen aangebroken. Hij maakt zich op voor de inauguratie van zijn opvolger Donald Trump. Obama’s agenda wordt deze ochtend bepaald door een aantal traditionele plichtplegingen. Barack, Michelle en hun twee dochters Sasha en Malia worden om 8.30 uur ’s ochtends wakker, en brengen een afscheidsgroet aan het personeel van het Witte Huis, schrijft The Guardian, en mogelijk nog een laatste praatje aanknopen.

Een uur later vergezelt vicepresident Joe Biden hem – tezamen met zijn opvolger, de aankomende vicepresident Mike Pence (en hun beide vrouwen) – voor een kopje thee. Precies hetzelfde gebeurde in 2009, toen de Obama’s welkom werden geheten in het Witte Huis. Aan het eind van de ochtend rijden de Trumps en de Obama’s samen in een limousine naar Het Capitool, waar de inauguratie zal plaatshebben, en Trump zijn ‘filosofische en persoonlijke’ toespraak houdt. In de tussentijd begint in het Witte Huis een mega-verhuisoperatie.