Waarom Marokko de handel in boerka’s verbiedt

10 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Archieffoto van Marokkaanse vrouwen die gezichtsbedekkende kleding dragen. Foto: AFP

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken verbiedt kledinghandelaren om nog boerka’s te verkopen. De opvallende stap, die te maken heeft met veiligheidsredenen, zorgt voor ophef in het Noord-Afrikaanse land.

In een brief, die maandag en dinsdag volop op sociale media werd gedeeld, schrijft het ministerie dat de productie en verkoop van boerka’s aan banden wordt gelegd. Binnen 48 uur moeten kledinghandelaren zich ontdoen van hun boerkavoorraad.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Jihadisten zouden boerka’s misbruiken
In eerste instantie was onduidelijk of de brief echt was, die naar tal van ondernemers door het hele land gestuurd was. Een hoge functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft tegen nieuwssite Le 360 toe dat de richtlijnen inderdaad afkomstig zijn van de Marokkaanse regering en dat ze maandag zijn verspreid. Ook reclames waarin het islamitische gewaad te zien is, worden ‘in alle steden en dorpen in het koninkrijk verboden’, aldus het ministerie.

Handelaren ‘veiligheidsredenen’ achter het verbod op de boerkahandel zitten. De Marokkaanse autoriteiten verdenken jihadisten ervan de boerka te gebruiken bij criminele en terroristische activiteiten. ‘Bandieten hebben de uitdossing meermaals gebruikt bij het uitvoeren van hun daden.’

Beslissing splijt het land
De reacties in het islamitische land zijn wisselend. Salafisten schrijven vrouwen voor om een niqab te dragen, waarbij de ogen niet bedekt zijn. De salafistische prediker Hassan al-Kettani vraagt zich op Facebook af of ‘Marokko straks ook de niqab gaat verbieden, die islamitische vrouwen al vijf eeuwen dragen’. Hij vervolgt: ‘Vrouwen mogen wel de nieuwste Europese mode dragen, maar niet de stijlen uit het Midden-Oosten.’

Er zijn ook voorstanders van het handelsverbod. Volgens parlementariër Nouzha Skalli, eerder minister van Familiezaken, is het verbod ‘een belangrijke stap in het gevecht tegen religieus extremisme’. Het Marokko van koning Mohammed VI schrijft een gematigde vorm van islam voor. Veel vrouwen kiezen voor een hoofddoek in plaats van gezichtsbedekkende kleding. In verscheidene speeches riep de koning Marokkanen uitingen van het jihadisme te veroordelen.