Premium Lock Vier uitgangspunten van een Trumpiaanse wereldorde

24 januari 2017Leestijd: 5 minuten
Donald Trump - Foto: AFP

Onder Trump zal de wereld ingrijpend veranderen, schreef Matt Mayer. De vier uitgangspunten van de Trumpiaanse wereldorde.

President Donald Trump heeft de wereld laten weten dat er tijdens zijn presidentschap radicaal wordt gebroken met het Amerikaanse beleid van de afgelopen zeventig jaar. In zijn inauguratietoespraak gaf hij botweg aan dat het ‘vanaf dit moment uitsluitend Amerika eerst zal zijn’.

Onder de regering-Trump ‘zal elk besluit over handel, belastingen, immigratie en buitenlands beleid worden genomen met het belang van Amerikaanse arbeiders en gezinnen voor ogen’. Trump liet elke schijn van diplomatie varen, toen hij stelde dat mondialisering in feite inhoudt dat concurrenten ‘onze producten maken, onze bedrijven bestelen en onze banen vernietigen’.

In wat de Amerikanen die op hem stemden mogelijk als het krachtigste deel van zijn toespraak hebben beschouwd, klaagde hij: ‘Decennialang hebben we buitenlandse industrieën verrijkt ten koste van de Amerikaanse industrie en de krijgsmachten van andere landen gesubsidieerd, terwijl onze eigen krijgsmacht op betreurenswaardige wijze werd uitgehold. We hebben de grenzen van andere landen verdedigd, terwijl we onze eigen grenzen niet verdedigden. We hebben miljarden in het buitenland geïnvesteerd, terwijl de infrastructuur van Amerika in verval raakte. We hebben andere landen rijk gemaakt, terwijl de rijkdom, de kracht en het vertrouwen van ons land uit het zicht zijn verdwenen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw