‘Eerste reis Trump gaat naar IJsland voor top met Poetin’

15 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Trump en Poetin - bron:AFP

Adviseurs van Donald Trump hebben Britse regeringsfunctionarissen ingelicht over waar de nieuwe president van de Verenigde Staten naartoe gaat op zijn eerste reis naar het buitenland. Trump zou binnen enkele weken na zijn inauguratie in IJsland een top willen houden met de Russische president Vladimir Poetin.

Trump is daar van plan om een begin te maken aan het beperken van het gebruik van kernwapens, schrijft The Sunday Times.

Trump wil betere banden met Rusland

Een bron die betrokken is bij de plannen voor de top zou dit hebben bevestigd. Ook medewerkers van de Russische ambassade in Londen zouden volgens de Britse krant hebben aangegeven dat Rusland akkoord is met het voorstel van Trump voor een topontmoeting op IJsland.

Van Trump, die vrijdag wordt geïnaugureerd als opvolger van de zittende president Barack Obama, is bekend dat hij de banden met Rusland wil aanhalen. Tijdens de campagne maakte hij avances in de richting van Poetin. Maar de sancties tegen Rusland voor het hacken blijven voorlopig van kracht,zei Trump vrijdag tegen The Wall Street Journal. Wanneer Rusland zich behulpzaam toont bij de bestrijding van Islamitische Staat, kan daar verandering in komen, liet de aankomende president doorschemeren.

Net als Reagan?

Met de keuze voor Reykjavik als locatie voor de top hoopt het team van Trump op eenzelfde resultaat als oud-president Ronald Reagan bereikte. In de hoofdstad van IJsland hield Reagan samen met Michail Gorbatsjov, toen leider van de Sovjet-Unie, een tweedaagse top in 1986. Dat mondde een jaar later in een groot verdrag over het ontmantelen van kernwapens – en een verdere ontspanning tussen de twee grootmachten.

Twee hooggeplaatste medewerkers van uit de gelederen rond Trump ontkennen tegenover persbureau Reuters dat de Republikein een top met Poetin heeft staan. ‘Het verhaal is een fantasie,’ zei een hulpkracht van Trump die anoniem wilde blijven. Een andere medewerker zei dat het bericht van The Sunday Times onjuist is.