buitenland

Ambassadeur in Denemarken zegt sorry voor ‘ongepaste’ Wilders-tweet

17 januari 2017

Henk Swarttouw, de Nederlandse ambassadeur in Denemarken, heeft dinsdag zijn excuses moeten maken vanwege een tweet die hij een dag eerder schreef over de PVV. Hij verwees in dat bericht naar de PVV als een ‘beest’ dat niet meer gevoed moest worden.

Swarttouw reageerde maandag op een artikel van het Amerikaanse weekblad Newsweek waarin werd gezegd dat premier Mark Rutte een coalitie met de PVV na de verkiezingen uitsluit.

Feeding the beast

‘Good news! No more feeding the beast,’ schreef de ambassadeur hierover op Twitter. Wilders reageerde daarop dat de ambassadeur blijkbaar ‘blij is met de uitsluiting van de PVV’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

PVV-Kamerlid Raymond de Roon stelde dinsdagochtend Kamervragen over de tweet van Swarttouw. Hij wilde van minister Bert Koenders (VVD) van Buitenlandse Zaken weten wat hij vindt dat de opmerking, en of het ‘gepast is dat een vertegenwoordiger van de Nederlandse regering’ zich op zo’n manier uitlaat over een lid van de Tweede Kamer.

De tweet is niet alleen denigrerend over PVV-leider Geert Wilders, maar ook over de ‘miljoenen Nederlanders die achter de PVV staan,’ aldus de Roon.

Engelse excuses

Het PVV-Kamerlid vroeg van Koenders of hij Swarttouw kon aanspreken op zijn gedrag, en kon voorkomen dat dit in de toekomst nog een keer gebeurt.

Swarttouw richtte zich op dinsdag opnieuw via Twitter in het Engels tot Wilders en verontschuldigde zich voor de opmerking. Zijn taalgebruik was naar eigen ongepast: ‘Excuus. Het was niet mijn bedoeling me te mengen in de verkiezingscampagne,’ schreef de ambassadeur. Hij heeft de bewuste tweet echter niet verwijderd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.