Vrouwelijke piloot wekt de toorn van Afghanistan met asielaanvraag in Amerika

26 december 2016Leestijd: 2 minuten
Nilofar Rahmani op 21-jarige leeftijd met losjes geknoopte hoofddoek en pilotenbril - Foto: AFP

De regering van Afghanistan is boos op Nilofar Rahmani, de eerste vrouwelijke piloot van de Afghaanse luchtmacht. Rahmani heeft net een opleiding van 15 maanden voltooid in de Verenigde Staten en wil niet terug naar haar geboorteland.

Rahmani (25) blijkt al in de zomer in Amerika asiel te hebben aangevraagd. Tegen de media zei ze met de dood te zijn bedreigd door de Taliban, evenals haar familieleden. Rahmani voelt zich slecht en minderwaardig behandeld door haar mannelijke collega’s, schrijft The New York Times.

‘Dingen in Afghanistan veranderen niet positief, ze worden juist slechter en slechter,’ aldus de piloot, die zich naar eigen zeggen niet veilig voelt.

Symbool van nieuwe vrijheid

Volgens het Afghaanse ministerie van Defensie zijn de argumenten van de piloot uit de lucht gegrepen. ‘Als zij echt problemen had gehad, had zij daar bij talrijke instanties haar beklag over kunnen doen,’ zegt generaal Radmanish van de Afghaanse luchtmacht. ‘Ik weet zeker dat ze liegt over de bedreigingen zodat ze asiel zou krijgen. Het argument dat ze gevaar loopt bij de Afghaanse luchtmacht is nergens op gestoeld’.

De afgelopen vijftien maanden trainde zij op verschillende luchtbases in de staten Arkansas, Florida en Texas. De Afghaanse luchtmacht roept Amerika op de asielaanvraag af te wijzen.

Positie van vrouwen in de strijdkracht

Rahmani werd nationaal en internationaal bekend als de belichaming van de nieuwe vrijheid die Afghaanse vrouwen na het streng-islamitische Taliban-regime konden genieten. Vooral de Amerikanen vierden haar: in 2015 ontving zij van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog de Women of Courage Award. Foto’s van haar met pilotenbril en losjes geknoopte hoofddoeken zijn kenmerkend.

Er is niet alleen vanuit de regering kritiek op Rahmani. Ook op sociale media worden haar motieven in twijfel getrokken. Wazhma Frogh, een vrouwenrechtenactiviste in Afghanistan, zegt dat de zaak tot een nationaal debat over de positie van vrouwen in de strijdkrachten moet leiden. Anderen beschuldigen Rahmani juist weer van lafheid, omdat ze zich terug wil trekken juist nu de strijd met de Taliban weer oplaait.