Toch weer Renzi? Italië op zoek naar nieuwe premier

10 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Na het vertrek van de Italiaanse premier Matteo Renzi is het aan de president van het land, Sergio Mattarella, om een nieuwe premier naar voren te schuiven. Mattarella moet politieke chaos zien te voorkomen.

Renzi verloor het referendum over een grondwetswijziging afgelopen zondag, en omdat hij zijn eigen positie aan de uitslag had verbonden, diende de premier zijn ontslag in. President Mattarella spreekt al de hele week met fractieleiders van de verschillende politieke partijen om te kijken wat de beste oplossing is: een technocratisch kabinet dat het tot de volgende verkiezingen volhoudt, of vervroegde verkiezingen.

Vervroegde verkiezingen een mogelijkheid
De Vijfsterrenbeweging – die fel campagne voerde tegen de grondwetswijziging – eiste direct nieuwe verkiezingen. Voorman Beppe Grillo, een komiek, ziet kansen om flink te winnen bij een stembusgang. Hetzelfde uitgangspunt heeft de anti-immigratiepartij Lega Nord, met hun leider Matteo Salvini.

Maar hun macht in het parlement is relatief klein. Omdat de Democratische Partij van Renzi een absolute meerderheid heeft in beide Kamers, kan Mattarella ook simpelweg een kopstuk van die partij tot premier benoemen. De kleine partij ‘Nieuw centrumrechts’, momenteel in de coalitie, heeft gezegd dat een nieuwe termijn van Renzi wat hun betreft geen probleem is.

‘Politieke crisis snel bezweren’
De minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano betoogt dat Italië onder grote druk staat om snel weer een regering te vormen. ‘Het is belangrijk om deze politieke crisis snel te bezweren,’ onder meer omdat armoedeproblemen en een bankencrisis niet kunnen wachten.

Maar Renzi zou volgens partijgenoten hebben gezegd dat hij liever overslaat. Zijn voorkeurskandidaat zou Paolo Gentiloni zijn, momenteel minister van Buitenlandse Zaken. Ook de minister van Financiën, Pier Carlo Padoan, is een kanshebber.

En dan is er ook nog de partij van Silvio Berlusconi. Volgens persbureau Reuters wil Mattarella het liefst zo veel mogelijk steun verzamelen voor een niet-verkozen regering, zodat die toch een soort mandaat heeft om tot 2018 te regeren. Terwijl de meeste partijen vertegenwoordigers naar de president stuurden, ging Berlusconi hoogstpersoonlijk op bezoek.

Naar verwachting komt Mattarella maandag naar buiten met een beslissing.