Wie wordt de rechtse concurrent van Marine Le Pen?

20 november 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De Fransen gaan zondag naar de stembus om de presidentskandidaat van de centrum-rechtse partij te kiezen. Wordt het Alain Juppé, François Fillon of toch oud-president Nicolas Sarkozy?

Het is voor het eerst dat de partij Les Républicains (voorheen UMP) dergelijke verkiezingen houdt en alle Fransen kunnen meestemmen in ruim tienduizend stembureaus.

Le Pen heeft de wind in de zeilen

Omdat iedereen van welke politieke gezindte dan ook in de verkiezingsrondes – de tweede is volgende week zondag – zijn stem mag uitbrengen, is de uitkomst ongewis. Lange tijd stond oud-premier Alain Juppé bovenaan in de peilingen, maar zijn voorsprong slonk gaandeweg. Juppé manoeuvreert zich in het midden en toont zich als het ‘redelijke’ alternatief.

Sarkozy voert een rechtsconservatieve koers met veel aandacht voor law and order, immigratie en de islam- met in zijn kielzog zijn voormalige premier François Fillon. Hij presenteert zich als de economische hervormer. De winnaar maakt grote kans om straks tegenover Front National-leider Marine Le Pen te staan tijdens de presidentsverkiezingen in april en mei. Le Pen heeft de wind in de zeilen na de eclatante winst van Donald Trump, thans de Amerikaanse president elect.

Wat gaat Hollande doen?

Le Pen wordt getipt als de nieuwe Franse president, onder anderen door de Britse politicus Nigel Farage – een van de prominentste aanjagers van de Brexit. Naast deze kandidaten is er natuurlijk ook nog de huidige Franse president François Hollande, een socialist. Of hij zich gaat mengen in de strijd, is nog niet bekend. Zijn populariteit bevindt zich al heel lang op een dieptepunt.

Dan krijgt hij vermoedelijk wel geduchte concurrentie van zijn premier Manuel Valls. En dan is er nog een kandidaat die losstaat van het rechtse en linkse kamp: Emmanuel Macron – voormalig minister van Economische Zaken. Elsevier schreef eerder een profiel over ‘deze redder van de lamgeslagen Fransen’.