Europese kritiek, maar weer geen sancties na Turkse aanval op journalisten

02 november 2016Leestijd: 2 minuten
Demonstranten houden een editie van Cumhuriyet in hun handen, als protest. Foto: AFP

Vanuit de Europese Unie kwamen boze reacties na de laatste zet van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan: onder meer de hoofdredacteur van oppositiekrant Cumhuriyet werd opgepakt. Maar van sancties lijkt opnieuw niets te komen.

De vooraanstaande linkse oppositiekrant zou volgens de Turkse aanklager artikelen hebben gepubliceerd waarin de mislukte coup van 15 juli werd vergoelijkt. In augustus zou al een onderzoek zijn ingesteld tegen de bestuurders en hoofdredacteur Murat Sabuncu, die aanhangers van Fethullah Gülen zouden zijn. De journalisten spreken dat tegen, en zeggen dat ze een seculiere krant zijn.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn al meer dan 100.000 mensen ontslagen of op non-actief gesteld, en zijn 37.000 mensen gearresteerd. Het lijkt erop dat Erdogan probeert af te komen van al zijn tegenstanders: Gülenisten, Koerden en andere groeperingen.

Bezorgdheid na nieuwe aanval op journalisten
Net als bij voorgaande incidenten rond journalisten in Turkije reageerden Europese leiders bezorgd. Steffen Seibert, woordvoerder van Angela Merkel, zei woensdag dat de Duitse regering ‘grote twijfels heeft of deze acties te verenigen zijn met de wetten van het land’. Europarlementariër Kati Piri (PvdA) reageerde dat de nieuwe aanval op de journalistiek ‘niets doet aan de terreurdreiging’ in het land.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, schreef op Twitter dat Turkije ‘andermaal een rode lijn’ had overschreden wat betreft de vrijheid van meningsuiting. Over sancties denkt de Duitse regering niet na, meldt Reuters. Het Europees Parlement komt voorlopig niet verder dan een ingelast werkbezoek aan journalisten van Cumhuriyet.

Rode lijn betekent niets voor Turkije
De Turkse premier Binali Yildrim reageerde, zoals zo vaak, fel op de Europese kritiek. ‘Broeder, jouw rode lijn doet ons helemaal niets,’ zei de premier in het Turkse parlement in reactie op Schulz. ‘Jullie hebben die lijn getrokken. Turkije is geen land dat in het gareel kan worden gebracht door middel van aanvallen en dreigementen.’

De regering van Erdogan houdt halsstarrig vol dat persvrijheid een belangrijk goed is. Yildirim: ‘We kunnen het niet eens worden met onze Europese vrienden. Zij hebben het altijd over persvrijheid, als wij terrorisme proberen te bestrijden.’