Dader steekpartij Brussel wilde ‘goede jihadist’ zijn

07 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Belgische politie bij station Brussel-Noord. Foto:ANP

De man die woensdag werd opgepakt nadat hij twee agenten in Brussel neerstak, heeft zijn daden toegegeven. Hij zegt dat hij jihadistische motieven had. Zijn broer is ondertussen ook aangehouden.

De steekpartij had plaats in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Hicham D., een 43-jarige Belg van Marokkaanse afkomst, viel woensdagmiddag twee agenten in burger schijnbaar uit het niets aan met een mes. Uiteindelijk kon D. door toegesnelde agenten worden overmeesterd. Beide agenten overleefden de steekaanval.

Dader gaf jihadistische daad meteen toe
Hicham D. riep geen islamitische leuzen bij zijn aanval, maar gaf zijn terreurdaad vrijwel direct toe tijdens politieondervragingen, melden bronnen aan nieuwssite Politico. Zijn motief: ‘Hij wilde een goede jihadist zijn’. De jihadist wordt nu aangeklaagd voor poging tot moord met een terroristisch motief.

D. diende tot 2009 in het Belgische leger en is een oud-bokser. Bij de opsporingsdiensten was bekend dat hij contacten had met Syriëstrijders, maar hij werd niet als een groot risico gezien. Hij verkeerde volgens Belgische media in de kringen van de extremistische sjeik Bassam Ayachi in Molenbeek. Of de oud-militair ook zelf in Syrië is geweest, is nog onduidelijk.

Broer ook onderdeel van terreurgroep
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei donderdag dat de Belgische veiligheidsdienst wel degelijk informatie over D. heeft rondgestuurd. De gemeente en lokale politie was hier echter niet van op de hoogte. Er wordt uitgezocht hoe dat kan.

Donderdag werd na huiszoekingen ook Hichams broer Aboubaker opgepakt. Hij wordt ervan verdacht deel uit te maken van een terroristische groep. De politie wil geen verdere details over Aboubaker D. kwijt, behalve dat hij is geboren in 1970. Volgende week moeten de broers voor de Brusselse rechter verschijnen.