Fries in Myanmar drie maanden de cel in voor ‘heiligschennis’

06 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Klaas Haytema in Myanmar. Foto: AFP

Nederlander Klaas Haytema, die in Myanmar een boeddhistisch ritueel verstoorde, moet drie maanden de cel in. Ook krijgt hij een boete van zo’n 70 euro.

Haytema, 30, werd twee weken geleden opgepakt omdat hij een boeddhistische ceremonie onderbrak. De inwoner van het Friese Wons trok de stekker uit een versterker, die zich dichtbij zijn hotelkamer bevond, omdat hij gek werd van de herrie. De versterker werd gebruikt om een boeddhistische preek uit te zenden.

Nietsvermoedend liep hij terug naar zijn hotel in Mandalay, maar al snel werd het onrustig. Volgens de Myanmar Times moesten soldaten hem beschermen tegen een woedende menigte die zijn hotel omsingelde en eiste dat hij aan hen zou worden overgedragen. Even later werd hij daar opgepakt.

Excuses niet voldoende: drie maanden cel
Justitie beschuldigt Haytema van heiligschennis. Tegenover de rechter zei Haytema woensdag dat hij niet wist dat er zich een boeddhistisch ritueel afspeelde. Ook bood hij zijn excuses aan. Naar eigen zeggen was hij moe en ging slapen. Hij werd boos na wakker te zijn geworden door de versterkte gebedsteksten.

De rechter accepteerde die uitleg niet: de Nederlander moet drie maanden de cel in, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Ook heeft hij al een boete moeten betalen van 100.000 kyat, zo’n 70 euro. Haytema zat al 13 dagen vast. Hij beraadt zich nog op een mogelijk hoger beroep.

Myanmar is een uiterst boeddhistisch land en de regels zijn er streng. Haytema is zeker niet de eerste toerist die een rechtszaak aan zijn broek kreeg; zo werd in 2014 een man uit Nieuw-Zeeland tot een celstraf van 2,5 jaar veroordeeld. Hij had een beledigende foto van een Boeddhabeeld op Facebook gezet.