Wat gebeurt er als Clinton uit de race stapt? Of Trump?

11 september 2016Leestijd: 2 minuten
Clinton valt in de armen van haar man Clinton - brin:AFP

Gegeven de peilingen lijkt de kans groot dat Hillary Clinton volgend jaar in het Witte Huis komt te zitten. Maar het emailschandaal hangt nog altijd als een donkere wolk boven haar hoofd. Het lijkt ondenkbaar, maar wat gebeurt er als zij er alsnog de brui aangeeft of wordt gedwongen op te stappen?

Ja, Trump is controversieel. Zijn uitspraken over Mexicanen, moslims en allerlei persoonlijke aanvallen zorgen voor ophef en kritiek. Maar ook zijn rivaal bij de Democraten, Hillary Clinton, is zeker niet onomstreden.

Zo is er heibel over haar Clinton Foundation, en ook haar machtige assistent Huma Abedin kreeg de afgelopen tijd negatieve publiciteit over het feit dat haar familie er vermeend moslimextremistische ideeën op nahoudt. En dan kwam er ook nog eens het nieuwe sexting-schandaal van Abedins man Anthony Weiner bij, waar zij inmiddels van gescheiden is.

Zowel Clinton als Trump heeft nooit gesuggereerd uit de race te stappen. Maar gebeurt er als dit er toch van komt? Twee scenario’s voor beide partijen.

Bij de Democraten

In het Democratische kamp ligt de bal nadrukkelijk bij het Democratic National Committee – het orgaan dat de partij bestuurt. Het comité organiseert tevens de vierjaarlijkse partijconventie, waarbij officieel de presidentskandidaat wordt aangewezen.  Het heeft – volgens de partijreglementen – ook de verantwoordelijkheid voor het invullen van de vacatures voor de presidents- en de vicepresidentskandidaat.

In deze geestige, maar vooral nuttige gids blikt Amerika-kenner Koen Petersen vooruit op de vier hoogtepunten van de verkiezingsstrijd tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump. Bestel het boek hier >
showtime

In artikel 2 onder sectie 7 staat dat ‘de voorzitter van het Democratic National Committee een datum plant waarop een speciale bijeenkomst zal worden gehouden’. En ‘alle vragen die op deze bijeenkomst voorliggen, moeten worden besloten met meerderheid van stemmen’. Wie de meerderheid van alle uitgebrachte stemmen achter zich krijgt, wint. De meer dan 200 gekozen partijofficials in deze commissie hebben elk een stem. Stemmen bij volmacht is niet toegestaan.

Bij de Republikeinen

Mocht Trump zelf beslissen te stoppen of daartoe worden gedwongen, dan is het aan de 168 leden van de Republican National Committee om een opvolger te kiezen. Daarna volgt een ingewikkelde en tijdrovende procedure. Het gaat er daarbij iets anders aan toe dan bij de Democraten. Hier heeft het comité de macht om vacatures naar believen in te vullen. In het gunstigste geval moet die keuze worden bekrachtigd door een nieuwe, nationale conventie – die in allerijl bij elkaar moet worden geroepen.

Maar omdat dit een ingrijpende en vooral dure aangelegenheid is, is het volgens experts logischer dat de 168 leden stemmen uit naam van hun staat. Elke staat heeft hetzelfde aantal stemmen tot zijn beschikking als bij de conventie. Ook hier moet er een meerderheid zijn voor een kandidaat, meldt Wall Street Journal. Mocht Trump onverhoopt om het leven komen, dan staan er personen klaar om hem te vervangen. Denk aan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan of de huidige running mate Mike Pence.