Waarom Britse illegale moslimscholen niet worden aangepakt

03 september 2016Leestijd: 2 minuten
Kinderen in een moskee in Luton Foto: AFP

Zo’n 160 illegale moslimscholen in Groot-Brittannië kunnen zonder veel problemen doorgaan met het lesprogramma. De Britse onderwijsinspectie waarschuwt dat lokale gemeenten deze scholen niet aanpakt, uit angst ‘niet politiek correct’ te zijn.

Het hoofd van de onderwijsinspectie Ofsted, Michael Wilshaw, zegt tegen de Britse krant The Times dat het in het geval van een aantal islamitische scholen gaat om grote, serieuze onderwijsinstituten die zich niet houden aan de Ofsted-regels. Lokale politici willen er echter niet van worden beschuldigd islamofobisch te zijn, dus kunnen veel van deze scholen hun gang gaan.

‘De gemeenten moeten dit als een serieus probleem beschouwen en het aan ons melden,’ aldus Wilshaw. Sommige politici bezoeken deze scholen zelfs, en zien wat er gaande is. Er wordt echter geen melding van gemaakt.

Antisemitische lessen en boeken over stenigingen

Verontrustend, volgens de onderwijsinspectie, want Groot-Brittannië heeft al langer problemen met bepaalde islamitische scholen. In januari greep de inspectie in toen een ‘extremistische bibliotheek’ in een deel van een islamitische privéschool voor jongens werd ontdekt. De autoriteiten vonden onder meer een aantal boeken over stenigingen.

Eind mei werd een school gesloten in Yorkshire, omdat leraren antisemitische opvattingen verspreidden. Leerlingen kregen te horen dat alle Joden deel uitmaken van een complot om de wereld over te nemen. Ook hoopte de school met Arabische en islamitische beelden en activiteiten af te leiden van ‘de giftige Britse cultuur’.

De inspectie hoopt zeker zes scholen voor de rechter te slepen. Een aantal scholen heeft ook al een officiële waarschuwing gekregen. Het gaat vooral om lesinstituten in Londen, Wolverhampton en Staffordshire.