Veel vragen rond mysterieuze ‘grote explosie’ Boedapest

25 september 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: Veres Viktor / Népszabadság

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is zaterdagavond opgeschrikt door een explosie nabij een winkelpand, waarbij twee agenten gewond raakten. De autoriteiten onderzoeken of het een gerichte aanval op de politie was.

Rond half elf ’s avonds meldden getuigen dat in een van de drukste straten in het centrum van Boedapest een harde explosie was te horen. Op foto’s is te zien dat een leegstaand winkelpand flink is beschadigd. Auto’s en ramen van de gebouwen eromheen raakten ook beschadigd, meldt persbureau Reuters. Twee agenten raakten gewond, waarvan een zeer ernstig, schrijven Hongaarse media.

De politie zette direct zeer veel agenten in, zo valt te zien op video’s van getuigen. De autoriteiten zetten de omgeving direct af. Omwonenden zouden zijn verteld dat ze de komende dagen niet terug mogen keren naar hun woningen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Allerlei theorieën na radiostilte politie
Zondagmiddag meldden Hongaarse media dat de politie rekening houdt met een gerichte aanval op agenten. Op bewakingsbeelden zou te zien zijn hoe een man een tas neerlegde, met daarin een explosief. Politiebronnen vertellen aan HVG dat het om een spijkerbom zou gaan, die afging toen de agenten de tas onderzochten.

Hongaarse media meldden eerst dat het wellicht zou gaan om een gaslek, veroorzaakt door daklozen die het pand hadden gekraakt. Even later vertelden bewoners tegen tijdschrift HVG dat ze politieagenten hoorden praten over een verdachte tas, net buiten het gebouw. Daarna zou de explosie hebben plaatsgevonden.

De ontploffing komt een week voor een controversieel referendum in Hongarije, waarbij de Hongaren zich mogen uitspreken over het EU-plan om migranten her te verdelen. De regering van Viktor Orbán houdt vol dat door de migrantenstroom, de terreurdreiging toeneemt.