buitenland

Veel vragen rond mysterieuze ‘grote explosie’ Boedapest

25 september 2016Leestijd: 2 minuten

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is zaterdagavond opgeschrikt door een explosie nabij een winkelpand, waarbij twee agenten gewond raakten. De autoriteiten onderzoeken of het een gerichte aanval op de politie was.

Rond half elf ’s avonds meldden getuigen dat in een van de drukste straten in het centrum van Boedapest een harde explosie was te horen. Op foto’s is te zien dat een leegstaand winkelpand flink is beschadigd. Auto’s en ramen van de gebouwen eromheen raakten ook beschadigd, meldt persbureau Reuters. Twee agenten raakten gewond, waarvan een zeer ernstig, schrijven Hongaarse media.

De politie zette direct zeer veel agenten in, zo valt te zien op video’s van getuigen. De autoriteiten zetten de omgeving direct af. Omwonenden zouden zijn verteld dat ze de komende dagen niet terug mogen keren naar hun woningen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Allerlei theorieën na radiostilte politie
Zondagmiddag meldden Hongaarse media dat de politie rekening houdt met een gerichte aanval op agenten. Op bewakingsbeelden zou te zien zijn hoe een man een tas neerlegde, met daarin een explosief. Politiebronnen vertellen aan HVG dat het om een spijkerbom zou gaan, die afging toen de agenten de tas onderzochten.

Hongaarse media meldden eerst dat het wellicht zou gaan om een gaslek, veroorzaakt door daklozen die het pand hadden gekraakt. Even later vertelden bewoners tegen tijdschrift HVG dat ze politieagenten hoorden praten over een verdachte tas, net buiten het gebouw. Daarna zou de explosie hebben plaatsgevonden.

De ontploffing komt een week voor een controversieel referendum in Hongarije, waarbij de Hongaren zich mogen uitspreken over het EU-plan om migranten her te verdelen. De regering van Viktor Orbán houdt vol dat door de migrantenstroom, de terreurdreiging toeneemt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.