Turkse Amerikaan achter dodelijke schietpartij in winkelcentrum Washington

24 september 2016Leestijd: 2 minuten
Het winkelcentrum Cascade werd direct ontruimd - Foto: AFP

De politie in de Amerikaanse staat Washington heeft de man gearresteerd die vrijdagavond laat (lokale tijd) in de stad Burlington, ten noorden van Seattle, het vuur opende in een winkelcentrum. Een terreurdaad wordt niet uitgesloten.

Bij de schietpartij in het Cascade-winkelcentrum in Burlington kwamen vijf mensen om het leven, vier vrouwen en een man. Het jongste slachtoffer was een tiener, het oudste slachtoffer in de negentig. De politie ontruimde het winkelcentrum onmiddellijk.

De 20-jarige dader Arcan Cetin liep een filiaal van de winkelketen Macy’s binnen en beroofde op de cosmetica-afdeling vier vrouwen van het leven. Beveiligingscamera’s wisten de man op beeld vast te leggen, die eerst zonder en daarna met automatisch geweer te zien is. Het wapen werd later teruggevonden in de mall. 

Politie pakt dader, maar weet nog niets over motief

Na een klopjacht werd de dader zaterdagavond door de Amerikaanse politie gearresteerd, meldt onder meer persbureau Reuters. Bij zijn arrestatie gedroeg Cetin zich ‘als een zombie’, aldus de politie. Over een motief willen de autoriteiten niets kwijt, maar een terreurdaad ‘kan op dit moment’ nog niet worden uitgesloten.

Cetin zou zijn geboren in Turkije, maar beschikte over de juiste papieren om in Amerika te mogen wonen. Hij kwam op jonge leeftijd met zijn ouders over vanuit Turkije en woonde nu in Oak Harbor, zo’n vijftig kilometer verwijderd van de plek waar hij toesloeg.

epa05553880 A handout photograph made avaliable by Washington State Patrol showing a man beleived to be the shooter, armed with a rifle, who Washington State Patrol officers said is wanted in connection in the fatal shooting at the Cascade Mall in Burlington, Washington, USA, 23 September 2016. Washington State Patrol report that the gunman is on the loose and are asking members of the public to notify them after four people were fatally shot at a shopping mall about 65 miles north of Seattle, on the evening of 23 September 2016. Four confirmed deceased in the mall, shooter(s) left scene before police arrived, unknown number of shooters, possibly just one, police clearing mall now, stated 'Sgt. Mark Francis, a public information officer with Washington State Patrol EPA/SGT. MARK FRANCIS / WASHINGTON STATE PATROL / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Bewakingsbeelden van de dader – Foto: EPA

De burgemeester van van Burlington, Steve Sexton, reageerde geschokt op de gebeurtenissen. ‘Een zinloze daad. Opeens komt de boze wereld naar onze kleine gemeenschap.’

De schietpartij komt minder dan een week nadat een man vijf mensen neerstak in een winkelcentrum in Minnesota. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste die aanslag op. De steekpartij wordt daarom door de Amerikaanse FBI als terreurdaad onderzocht.