Erdogan zuivert door, ‘grootste actie tegen PKK ooit’

08 september 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan begroet een aanhanger - bron:AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van plan zijn tegenstanders nog veel harder aan te pakken. Na de zuivering van vermeende Fethullah Gulen-aanhangers uit onder meer het onderwijs is het nu de beurt aan docenten die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de PKK.

Het gaat om ruim elfduizend leraren die het veld moeten ruimen, meldt CNN Turk donderdag. De schorsing was vandaag meteen al een feit.

Weg uit publieke bestel

Volgens Erdogan moeten deze ambtenaren met banden met de Koerden nu eenmaal uit de publieke sector worden verwijderd. De Turkse president zei in een toespraak tot provinciale gouverneurs in Ankara dit een ‘sleutelelement’  te vinden in de strijd tegen de opstandige Koerden.
Tegelijkertijd kondigde Erdogan aan dat het leger ‘de grootse operatie ooit’ voorbereidt tegen de Koerdische militanten in het zuidoosten van het land. Ook de Turkse legereenheden die op dit moment zijn gevestigd in het noorden van Syrië – officieel om er een bufferzone van 90 kilometer te creëren – blijven er voorlopig, aldus Erdogan.

In Turkije gaat het van kwaad tot erger. President Recep Tayyip Erdogan heeft de mislukte staatsgreep aangegrepen om de zuiveringen, die daarvoor al aan de gang waren, nog verder op te voeren. Waarom Erdogan voor Merkel een groot probleem is >

Ten oosten van de Eufraat

De Turken zijn drukdoende met een soort dubbelslag. Enerzijds moet Islamitische Staat worden verdreven uit de grensregio – iets waarin Ankara naar eigen zeggen in de Syrische stad Jarablus ruimschoots is geslaagd – en anderzijds moeten de Syrische Koerden een halt toe worden geroepen. De Turkse regering eist dat de strijders van deze Syrische Koerden, verenigd in de YPG – zich terugtrekken ten oosten van de rivier de Eufraat.
Dat is nog niet gebeurd, waarschuwde het Turkse ministerie van Defensie vandaag. Na de mislukte staatsgreep in juli is Erdogan bezig met zijn eigen coup. Hij probeert meer macht naar zich toe te trekken, en zijn tegenstanders – met PKK, YPG en Fethullah Gulen als de grootste rivalen – het zo lastig mogelijk te maken.