Terwijl Rusland druk opvoert, stelt Amerika Baltische Staten gerust

23 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
De Amerikaanse vicepresident Joe Biden met de Letse president Raimonds Vejonis. Foto: EPA

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is dinsdag op bezoek in de Letse hoofdstad Riga. Doel is om de Baltische Staten te vertellen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over Russische militaire druk, die dinsdag wel weer verder werd opgevoerd.

‘We zijn helemaal toegewijd aan onze NAVO-verplichtingen, voor de volle honderd procent. En dat geldt vooral voor artikel 5,’ aldus Biden in een persconferentie met de staatshoofden van Litouwen, Letland en Estland. Volgens artikel 5 van de NAVO wordt een aanval op één van de lidstaten gezien als een aanval op iedereen. De andere lidstaten moeten dan militair reageren.

Biden benadrukte dat opmerkingen van Donald Trump niet serieus moeten worden genomen. Trump zei tijdens de voorverkiezingen dat NAVO-lidstaten meer moeten bijdragen aan de alliantie en impliceerde dat militaire steun van Amerika niet vanzelfsprekend zal zijn.  ‘Ik denk dat hij niet eens begrijpt wat artikel 5 is,’ grapte de vicepresident.

 

Baltische Staten maken zich vooral zorgen over Rusland
Trump is momenteel niet de grootste zorg van de Baltische Staten, dat is buurland Rusland. Het regime van Vladimir Poetin vergroot al maandenlang de militaire druk, door een troepenopbouw aan de grenzen met Estland, Letland en Litouwen en door verscheidene onaangekondigde militaire vluchten over Baltisch grondgebied.

Angst voor RuslandHet stationeren van NAVO-militairen op hun grondgebied ter afschrikking van Rusland hebben de Esten, Letten en Litouwers verwelkomd, schrijft correspondent Jeroen Bult. Toch is er nog altijd angst voor ‘de Russische beer’

Dinsdag bracht het Russische persbureau RIA Novosti naar buiten dat het leger van Rusland ook gaat experimenteren met drones aan de westelijke grens. Zo’n 50 drones moeten de grens ongezien in de gaten houden, maar er kunnen ook onbemande vliegtuigen worden ingezet die zijn uitgerust met explosieven. De drones zullen vooral nuttig zijn in bos- en bergachtige gebieden, zo meldt het Russische leger.

In juli reageerde NAVO door extra troepen te sturen naar de Baltische Staten en Polen, in een poging Rusland af te schrikken. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beeldt het Westen zich in dat Rusland agressief is. ‘Serieuze politici weten dat Rusland nooit een NAVO-lidstaat zal aanvallen.’