Republikein ruilt ‘ongeschikte’ Trump in voor Clinton

02 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Trump twitterde tijdens de DNC mee over de toespraak van het stel dat hun zoon verloor in de Irak-oorlog - Foto: AFP

Richard Hanna is de eerste die door de campagne van presidentskandidaat Donald Trump overloopt naar Democratische zijde. Volgens het Congreslid is Trump ongeschikt om het land te leiden, en gaat zijn stem daarom in november naar de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

De reden voor de breuk tussen Hanna en de Republikeinse partij is een voortslepend conflict tussen Trump en de ouders van een Amerikaanse islamitische militair, die sneuvelde tijdens de oorlog in Irak.

Twitterdiscussie

Khizr Khan en Ghazala Khan, de ouders van Humayun Khan, betraden vorige week tijdens de Democratische Nationale Conventie (DNC) het podium en spraken daar over het offer dat hun zoon heeft gebracht door bij het Amerikaanse leger te gaan. Ook spraken zij kritiek uit over Trumps voorstel voor een tijdelijk immigratieverbod voor moslims.
Het stel werd daarop het mikpunt van een Twittertirade van de vastgoedmagnaat. Een aantal tweets werd verwijderd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Trump benadrukte wel dat hun zoon een ‘held’ was, maar zei dat ‘deze discussie niet gaat om meneer Khan, maar om radicaal islamisme’.

Andere Republikeinen blijven bij Trump

Hanna schreef een opiniestuk getiteld ‘Waarom we allemaal klaar moeten zijn met Trump’ over de kwestie en noemt de aanvallen van Trump op de ouders ‘oneindig gebrekkig, verstokt en egocentrisch’. Er waren eerder wel Republikeinen die aangaven Trump niet te steunen, maar het is de eerste keer dat een prominent lid van de partij expliciet overloopt. Ook spraken prominente Republikeinen, onder wie voormalige militairen en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan, steun uit voor het echtpaar Khan.

Hanna gaat met pensioen en geeft aan niet herkozen te willen worden. ‘Terwijl ik het op vele punten oneens ben met mevrouw Clinton, stem ik wel op haar. (…) Ik geloof dat zij dit land kan leiden,’ schrijft Hanna in het stuk.

Ook de huidige president Barack Obama haalt dinsdag uit naar Trump. Net als Hanna bestempelt hij Trump als ‘ongeschikt’ om het land te dienen als president. ‘Er moet een punt komen waarop je zegt: iemand die zulke uitspraken doet heeft niet het oordeelsvermogen en het karakter om de machtigste positie ter wereld uit te oefenen. Er komt een punt waarop je zegt: ‘genoeg,’’ aldus Obama.