‘Merkel wil CDU ook komende jaren blijven leiden’

29 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Merkel wilde wachten met de aankondiging van haar kandidatuur - Foto: EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil ook de komende jaren de leider blijven van de CDU. In december stelt ze zich opnieuw kandidaat voor het partijvoorzitterschap.

Dat Merkel zich opnieuw kandidaat wil stellen wordt maandag bevestigd door plaatsvervangend partijvoorzitter Julia Klöckner. Nadat ze zich officieel kandidaat stelt, wordt besloten of ze ook opnieuw de gezamenlijke lijsttrekker wordt van de CDU en CSU – de Beierse zusterpartij van de CDU.

Merkel wil steun van Seehofer

Over de eventuele kandidatuur van Merkel was veel te doen omdat het partijvoorzitterschap een opstap is naar het lijsttrekkerschap bij de Bondsdagverkiezingen in 2017. Het gerucht ging eerder dat Horst Seehofer, leider van de CSU, Merkel liever zou zien vertrekken. Seehofer en Merkel liggen al sinds het begin van de migratiecrisis met elkaar overhoop over het opendeurenbeleid van Merkel. Volgens Seehofer is dat beleid veel te coulant. Eerder werd dan ook gespeculeerd dat Merkel zou willen wachten met haar kandidatuur totdat ze zeker weet dat ze de steun van Seehofer krijgt.

Overigens is Seehofer niet de enige die zich zorgen maakt over het migratiebeleid van Merkel. Dit jaar kan Duitsland echt niet meer dan 300.000 vluchtelingen opnemen, benadrukte Frank-Jürgen Weise, het hoofd van het Duitse Federale bureau voor Migratie en Vluchtelingen, zondag. Als er meer migranten binnenkomen, komt Duitsland in de ‘crisis-modus’, zegt hij. Vorig jaar kwamen, dankzij Merkel, meer dan 1 miljoen migranten het land binnen.

Klöckner wilde maandag niet vooruit lopen op een nieuw lijsttrekkerschap voor Merkel. Dat is aan haarzelf, aldus Klöckner, al kan zij zich zelf geen andere kandidaat voorstellen. Peter Tauber, een ander CDU-kopstuk, probeerde maandag de woorden van Klöckner toch te temperen. De aankondiging is een ‘uitdrukking van onze wens dat Merkel de partij blijft leiden,’ meer mag er volgens hem niet in gezien worden. Merkel zelf heeft er nog geen uitspraak over gedaan.

Duitse bevolking verdeeld over Merkel

Merkel is sinds 2005 bondskanselier. Als ze nog een termijn aanblijft, verbreekt ze het record van partijgenoot Helmut Kohl en geldt ze als langstzittende regeringsleider van het naoorlogse Duitsland.

Het is alleen nog maar de vraag of de Duitse bevolking wel zit te wachten op nog vier jaar Merkel. Zondag bleek uit een peiling dat haar populariteit tanende is: een op de twee Duitsers zegt tegen een nieuwe termijn voor Merkel te zijn. Dat is iets meer dan in november vorig jaar, de laatste keer dat de krant deze peiling liet uitvoeren. 42 procent is voor nog eens vier jaar Merkel, acht procent weet het niet. Niet onverwachts is een grote meerderheid van CDU-stemmers voorstander van een nieuwe termijn voor Merkel: 70 procent wil dat ze ook na 2017 aanblijft.