Pistorius krijgt zes jaar voor moord op vriendin

06 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Pistorius op zijn stompen in de rechtszaal Foto: AFP

Oscar Pistorius is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. De oud-paralympisch en –olympisch atleet schoot haar in februari 2013 dood.

In eerste instantie moest de Zuid-Afrikaanse Pistorius voor vijf jaar de cel in. Hij werd schuldig bevonden aan dood door schuld. In hoger beroep achtte de rechter hem echter schuldig aan moord. Pistorius heeft al tien maanden vastgezeten vanwege de dood van Steenkamp.

Zijn gevangenisstraf van zes jaar is veel minder dan de vijftien jaar die als minimumstraf geldt voor moord in Zuid-Afrika. Volgens de rechter speelden verschillende factoren, waaronder de kwetsbaarheid van Pistorius op zijn stompen, en het feit dat hij het leven van Steenkamp later probeerde te redden.

Badkamer

In 2013 schoot Pistorius vier keer op de gesloten deur van de badkamer in het huis van Pistorius en Steenkamp in Zuid-Afrika. Steenkamp overleed aan de schoten en Pistorius beweert dat hij niet wist dat Steenkamp in de badkamer zat: hij dacht dat het een inbreker was.

Volgens het hoofdgerechtshof heeft hij echter nooit een concrete reden gegeven waarom hij vier keer op de deur schoot. De rechter zei ook dat Pistorius zou moeten weten dat het om een dodelijke schoten ging met de munitie die de topatleet gebruikte.

Stompen

De rechter heeft waarschijnlijk rekening gehouden met de lichamelijke beperking van Pistorius. ‘Er zijn belangrijke redenen om de omstandigheden van de dader en de unieke situatie in het achterhoofd te houden,’ aldus de rechter, Thokozile  Masipa. De advocaat van de Zuid-Afrikaan liet hem drie weken geleden op zijn stompen, zonder prothetische benen, in de rechtszaal rondlopen, om de kwetsbaarheid van de atleet aan te geven.

Pistorius zal zijn straf waarschijnlijk niet volledig uitzitten. Naar verwachting zal hij slechts drie tot vier jaar in worden opgesloten, omdat hij eerder vrij kan komen door onder meer vertoning van goed gedrag. Pistorius gaat naar verwachting niet in hoger beroep.