IS richt enorme slachting aan in Bagdad

03 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Het winkelcentrum in Bagdad Foto: AFP

Door twee bomaanslagen in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn tientallen doden gevallen. Daarbij zijn zeker 180 mensen gewond geraakt.

Dat meldden medici en de politie in Irak. Volgens de Britse krant The Guardian is de aanslag opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het bericht dat IS achter de aanslag zit, is nog niet bevestigd. Volgens de jihadgroep was het doel van de aanslag de moord op zoveel mogelijk Sjiieten, de islamitische groep die vaak door de Soennitische IS worden aangevallen.

Ramadan

De aanslag was gericht op dagjesmensen die inkopen deden voor ramadan en het Suikerfeest dat deze week van start gaat. Tot nu toe is bevestigd dat daarbij meer dan 75 doden zijn gevallen. Volgens verschillende media kan het aantal nog oplopen.

Een bom, die afging in een koelkast in een vrachtwagen, doodde veruit de meeste mensen. Deze bom ging dicht bij Karada af, een drukke winkelstraat. De brandweer was in de ochtend nog steeds bezig verschillende branden te blussen.

Fataal

Als IS inderdaad achter de explosies zit, is het waarschijnlijk een in de lange reeks gepleegde en geplande aanslagen door de terreurorganisatie tijdens ramadan. De jihadgroep kondigde eerder aan plannen te hebben voor verschillende fatale aanslagen. Op zaterdag kwam naar buiten dat IS zo’n twintig toeristen heeft gedood in Bangladesh.

De aanslag in Bagdad werd daags na de overwinning van het Iraakse leger op IS in de stad Fallujah gepleegd. Het offensief op de stad die in handen was van IS duurde bijna een maand voort. Hoewel het Iraakse leger hoopte op een snellere herovering, kon het pas na lang wachten het centrum binnendringen.