Controversieel plan: asielzoekers inzetten als badmeester

21 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Een poster waarschuwt dat vrouwen in het zwembad niet mogen worden betast. Foto: AFP

Er is een groot tekort aan badmeesters in Duitsland. De Vereniging van Duitse Badmeesters heeft de oplossing: asielzoekers omscholen.

De voorzitter van de beroepsvereniging Peter Harzheim zegt in de regionale krant Rheinische Post dat het tekort aan badmeesters prangend begint te worden, terwijl er wel heel veel vluchtelingen zijn. Hij stelt daarom voor ze op te leiden tot badmeester.

Veel vrouwen vinden al dat ze seksueel worden lastig gevallen door een groep migranten, als ze alleen maar kijken
– Peter Harzheim

Het is een maatregel die de integratie ten goede komt, aldus Harzheim. ‘We hebben veel te weinig mensen, waarom zouden we die hulpbronnen niet aanboren?’ Volgens Harzheim zijn er momenteel 2.500 plekken beschikbaar. In sommige plaatsen moeten zwembaden zelfs dicht door het gebrek aan personeel.

‘Het moet niet uitmaken welke huidskleur je hebt’
Het voorstel kan op steun rekenen van veel politieke partijen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. ‘Het is belangrijk om jonge vluchtelingen perspectief te geven,’ aldus SPD-parlementariër Ibrahim Yetim. Een woordvoerder van Die Linke zegt dat het ‘niet moet uit maken wat voor huidskleur je hebt als je badmeester wilt worden.’

Makkelijk zal dat niet zijn, want veel asielzoekers kunnen niet zwemmen, geeft ook de vereniging van badmeesters toe. Zo zijn dit jaar zijn al 20 vluchtelingen in Duitsland verdronken. De politiek in Noordrijn Westfalen roept op snel meer zwemlessen aan te bieden aan asielzoekers.

Dit moet er juist voor zorgen dat er minder voorvallen plaatshebben
Het plan om migranten om te scholen tot badmeester is controversieel. De afgelopen maanden hebben door heel Duitsland voorvallen plaatsgehad van mannelijke asielzoekers die Duitse vrouwen onheus bejegenden. Onder meer in een voorstad van Keulen mochten migranten na verscheidene meldingen van seksuele toespelingen het zwembad niet meer in.

Volgens Harzheim kan het aannemen van asielzoekers de problemen in de zwembaden juist verminderen. ‘Vaak is het zo dat vrouwen vinden dat ze al seksueel worden lastig gevallen door een groep migranten, als ze alleen maar kijken.’ Door de migranten als badmeesters in te zetten, kunnen de groepen beter aan elkaar wennen en moeten de interculturele conflicten verleden tijd zijn.