Turkije en ‘kruisvaarder’ paus ruziën over Armeense genocide

26 juni 2016Leestijd: 2 minuten
De paus houdt een dienst in Jerevan - bron: AFP

Wie de massamoord op de Armeniërs ‘genocide’ durft te noemen, krijgt het als vanouds aan de stok met Turkije. Ditmaal is paus Franciscus aan de beurt.

Grote boosheid bij de Turken, want de kerkvader heeft zaterdag opnieuw het woord ‘genocide’ in de mond genomen, en wel tijdens een driedaags bezoek aan Armenië.

Stap verder

Dat gebeurde eerst nogal aarzelend, aangezien de paus aanvankelijk refereerde aan de massamoorden tijdens de Eerste Wereldoorlog door het gebruik van de Armeense term Metz Yerghern (het Grote Kwaad). Maar toen ging hij plots een stap verder.

‘Helaas was die tragedie, die genocide, de eerste van een reeks vreselijke rampen uit de afgelopen eeuw die mogelijk werden gemaakt door verwrongen raciale, ideologische of religieuze denkbeelden die de uitroeiing van complete volkeren tot gevolg had,’ aldus Franciscus. ‘Het is verdrietig dat de grote internationale partijen op dat moment de andere kant opkeken.’

Boos

De beschuldiging van genocide ligt -op z’n zachtst gezegd – erg gevoelig bij de Turken. De Turken geven toe dat er tussen 1915 en 1923 honderdduizenden Armenen zijn gedood, maar dat zou geen bewust geplande actie tegen de christelijke bevolking zijn geweest.

Hoe boos Ankara wordt als landen of wereldleiders het in hun hoofd halen de dood van 1,5 miljoen Armeniërs genocide te noemen, bleek wel begin juni. Even daarvoor had de Duitse Bondsdag besloten om de Armeense genocide officieel te erkennen.

Kruisvaarder

De ene na de andere boze reactie volgde – met Erdogans ‘bloedtest‘ als dieptepunt – maar echte vergelding bleef tot dusver uit. En nu heeft de paus dus wederom de toorn gewekt van Turkije. Hij heeft de ‘mentaliteit van een kruisvaarder‘, zegt vicepremier Nurettin Canikli.

 Volgens deze politicus hebben de opmerkingen van de paus niets met de werkelijkheid te maken. ‘Hij weet dat, en de Armeniërs weten dat ook.’ Maar het Vaticaan ontkent dat de paus de Turken in het harnas wil jagen. Hij predikt alleen maar verzoening tussen Turkije en Armenië, liet het kerkstaatje in een reactie weten. En de opmerking dat hij een ‘mentaliteit van een kruisvaarder’ zou hebben, is ook nergens op gebaseerd.