Sanders neigt naar Clinton, veel van zijn aanhangers niet

23 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Aanhangers van Sanders protesteren tegen Clinton. Foto's: AFP

Senator Bernie Sanders geeft toe dat hij niet de Democratische presidentskandidaat zal worden en neigt steeds meer naar een steunbetuiging aan Hillary Clinton. Zijn eigen aanhangers zijn nog niet overtuigd.

In een lang interview met de Amerikaanse politieke tv-zender C-SPAN gaf Sanders voor het eerst toe dat ‘het erop lijkt dat ik niet de genomineerde zal zijn’. Clinton behaalde ruim twee weken geleden officieel de meerderheid van de gedelegeerden, na een onverwachts lange strijd met de socialistische Sanders. De senator uit Vermont wilde zich echter niet overgeven en eist een plek op de Democratische conventie.

In gesprek met C-SPAN zegt Sanders wel in te zien dat hij ‘niet bepaalt hoe de conventie eruit zal zien’. Hij geeft toe gesprekken te voeren met de Clinton-campagne over vervolgstappen richting een steunbetuiging. ‘Onze taak is nu om ervoor te zorgen dat ze zo goed mogelijk luistert naar de miljoenen Amerikanen die mij hebben gesteund,’ aldus Sanders.

Lastig
Dat is tegelijkertijd een belangrijke en lastige klus voor Clinton, die tijdens de voorverkiezingen niet bepaald populair bleek bij jonge, hoogopgeleide en meer progressieve Amerikanen. Het overgrote deel van die groepen koos voor de 74-jarige Sanders.

Het is de vraag of Clinton dat deel van het electoraat nog kan overhalen. In een peiling van persbureau Bloomberg zegt 55 procent van Amerikanen die eerder op Sanders stemden, van plan te zijn in november voor Clinton te kiezen.

Weinig ruimte
Iets minder dan de helft ziet de voormalig minister van Buitenlandse Zaken niet zitten: 22 procent neigt naar de Republikein Donald Trump, 18 procent naar een onafhankelijke kandidaat, libertariër Gary Johnson. Vervelend voor Clinton is dat slechts 5 procent van de Sanders-kiezers die nu voor een ander dan Clinton kiezen, überhaupt willen overwegen hun stem nog te veranderen.

Clinton wordt door veel van de ondervraagden omschreven als een machtsdier en als iemand die niet bepaald betrouwbaar is. Sanders onderstreepte die karaktereigenschappen gedurende de hele campagne, waardoor het niet gek is dat zijn supporters nog altijd negatief zijn over Clinton. Maar, waarschuwt Sanders nu, alles is beter dan Donald Trump. ‘Ik ga er alles aan doen om te voorkomen dat hij president wordt.’