Onrust in Istanbul: homoparade opgebroken door Turkse politie

20 juni 2016Leestijd: 1 minuut
De demonstranten eisen betere rechten voor Transgenders Foto: EPA

In Istanbul is een protest voor LHBT-rechten opgebroken door oproerpolitie. De Turkse stad lijkt geplaagd door onrust na een aanval op Radiohead-fans in een platenzaak op zaterdagnacht.

Op zondag was er opnieuw chaos in Istanbul. Een groep van vijftig mensen werd uiteengejaagd omdat de mars voor de rechten van transgenders verboden was. Zo’n driehonderd politieagenten werden ingezet, melden verschillende media.

2016-06-18 21:08:18 People walk away from tear gas as Turkish anti riot police disperse protestors on June 18, 2016 at cihangir district in Istanbul during a demonstration against the islamist attack. British rock group Radiohead on June 18 condemned "violent intolerance" after Islamists brutally attacked customers at an Istanbul record store attending an album release party, angered that the event coincided with Ramadan. / AFP PHOTO / OZAN KOSEProtesten Turkije na islamistische aanval op fans Radiohead

Homoseksualiteit is in Turkije niet verboden, maar de gemeente van Istanbul heeft LHBT-parades verbannen omdat ze onveilig zouden zijn. Ook op zondag stond een groep agressieve ultranationalistische jongeren tegenover de deomonstranten met regenboogvlaggen. De Turkse politie pakte in totaal vijftien van de tegendemonstranten op.

Ramadan

Al meer dan tien jaar worden homoparades georganiseerd in Turkije, door Turken die willen vechten voor betere LHBT-rechten in het land. Toch zette de politie vorig jaar waterkanonnen en pepperspray in om de demonstranten te stoppen. De gemeente van Istanbul wilde niet dat de parade doorging, omdat het werd georganiseerd tijdens de ramadan.

De onrust op zondag volgde de onrust rond het Radiohead-feest dat op zaterdag werd gevierd. Een groep islamitische Turken viel de platenzaak binnen met gebroken flessen en stokken, boos op de fans omdat zij alcohol dronken tijdens ramadan. Volgens Turkse president Recep Tayyip Erdogan waren  het feest en de aanval allebei ‘fout’.