‘Gruwelijke gebreken’: Oostenrijkse FPÖ vecht verlies aan

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Norbert Hofer (R) verloor met slechts een paar duizend stemmen van zijn opponent Van der Bellen - Foto: AFP

De rechtse FPÖ heeft juridisch bezwaar ingediend tegen de verkiezingsuitslag van twee weken geleden. Daarin claimde Alexander van der Bellen de overwinning, tot verlies van FPÖ’s Norbert Hofer.

Dat maakt de partij woensdag bekend tijdens een persconferentie in Wenen. Het bezwaar wordt bij het Oostenrijkse constitutionele hof ingediend.

Omdat de verkiezingsuitslag heel nipt was, bestond er al twijfel over de juistheid van de uitslag. Van der Bellen won met een verschil van 31.000 stemmen van Hofer.

Post

De FPÖ spreekt van ‘gruwelijke gebreken’ bij het tellen van de stemmen. ‘We zijn geen slechte verliezers. Dit gaat om het beschermen van de fundamenten van onze democratie,’ zegt FPÖ-leider Heinz-Christian Strache.

Lees ook Oostenrijk richt zich op asiel na bijna-overwinning Hofernorberthoferheader-1200x800

De partij heeft een document van 150 pagina’s bij het hof ingediend, waarin wordt betoogd dat zo’n 570.000 van de stemmen niet geldig zouden zijn. Volgens Strache zouden de ‘poststemmen’ in 94 van de 117 stembureaus verkeerd behandeld zijn. Hofer lag lange tijd aan kop in de race, maar verloor van Van der Bellen nadat de poststemmen werden geteld.

De stemmen die per post werden uitgebracht vormden al eerder een probleem. Twee weken geleden zei de FPÖ dat in een aantal gemeenten de poststemmen al op zondagavond geteld werden, op dezelfde dag als de verkiezingen. Volgens protocol hadden de stemmen niet op de verkiezingsdag zelf, maar de dag erna moeten worden geteld. Er wordt nu nog onderzocht of de aantijging klopt.

Jammer

‘Je hoeft geen complottheorist te zijn om een naar gevoel te hebben over deze verkiezingen,’ zegt Strache. ‘Zonder de onregelmatigheden was Hofer zonder meer president geworden’.

Het Oostenrijkse hof heeft vier weken om te oordelen over de aanklacht. Mogelijk kan besloten worden om dan een (gedeeltelijke) hertelling uit te voeren. In een extremer geval kan besloten worden om de verkiezingen opnieuw te houden.

Dat zou jammer zijn voor Van der Bellen: zijn inauguratieceremonie staat gepland voor 8 juli, slechts enkele dagen nadat het constitutioneel hof zijn beslissing zal maken.