Zo rechts was een Israëlische regering nog nooit

25 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De Israëlische premier Netanyahu en de nieuwe minister van Defensie Lieberman. Foto: AFP

Om de nipte meerderheid in het Israëlische parlement uit te breiden, gaat de Likud-partij van Benjamin Netanyahu een samenwerking aan met de ultra-nationalistische Avigdor Lieberman. Het gevolg: een zeer rechtse regering, die niet eens aan gesprekken met de Palestijnen wil denken.

Woensdag werd bekend dat Avigdor Lieberman, in ruil voor steun aan de regering, de nieuwe minister van Defensie wordt. Door de steun van Lieberman’s Yisrael Beitenu (Israël Ons Thuis) krijgt de regering van Netanyahu 67 van de 120 parlementszetels.

Controversieel
Lieberman – die als eens eerder minister van Buitenlandse Zaken was – is een van de meest controversiële politici van het land. Hij woont in een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever en is zeer negatief over de Arabische minderheid in Israël. Een van zijn plannen was om alle Israëlische burgers een loyaliteitsverklaring te laten ondertekenen: wie weigert, zou het stemrecht kwijtraken.

Israeli border police officers walks in front of the Dome of the Rock on the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount in Jerusalem's Old City November 5, 2014. Israeli security forces hurling stun grenades clashed with Palestinian stone-throwers at al-Aqsa mosque - a confrontation that has played out frequently over the past several weeks. REUTERS/Ammar Awad (JERUSALEM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION) - RTR4CY31Lees ook: Wat Europa kan leren van Israëlische terreurbestrijding

De rechts-nationalistische politicus, die vooral steun krijgt van kolonisten en Russische immigranten, heeft zich ook meermaals uitgesproken tegen vredesgesprekken met Palestijnen en tegen de leiders van omliggende landen als Egypte en Turkije. Veel westerse landen wilden hem als minister niet eens toelaten.

Zijn relatie met Netanyahu is veranderlijk te noemen. De twee hebben in het verleden meermaals overhoop gelegen, maar gaan nu weer als politieke vrienden door het leven. ‘We hebben beiden dingen gezegd die we niet hadden moeten zeggen,’ zei Netanyahu.

Schok
Buitenlandse leiders als John Kerry adviseerden Israël eerder om de centrum-linkse Zionistische Unie bij de coalitie te betrekken, maar gesprekken met de gematigde Isaac Herzog liepen op niets uit.Onverwachts draaide Netanyahu naar de partij van Lieberman, waarna de voorgaande minister van Defensie, Moshe Ya’alon uit protest opstapte.

Joe Biden: Israël slaat gevaarlijke richting in

‘Een grote schok’, zegt een Egyptische official tegen persbureau Reuters over de zwaai naar rechts. Woensdag probeerde Lieberman de grootste zorgen meteen weg te nemen. ‘Natuurlijk zijn we allemaal zeer vastbesloten een definitieve overeenkomst met de Palestijnen te sluiten,’ zei hij in het Engels.