Regime van stilte brengt enige opluchting in Aleppo

05 mei 2016Leestijd: 3 minuten
Syrische hulpdiensten lopen door de straten van Aleppo nog voordat de wapenstilstand in werking trad - Foto: AFP

Het 48-urige ‘regime van stilte’ dat in de Syrische stad Aleppo is ingelast, lijkt te helpen. De tijdelijke wapenstilstand moet enige opluchting bieden aan de stad die twee weken lang aan hevige verwoesting onderworpen was.

De Syrische president Bashar al-Assad verklaarde donderdag echter nog altijd een ‘verpletterende overwinning’ na te streven over rebellengroeperingen, meldt persbureau Reuters.

Raketaanvallen

Donderdagochtend, een dag na de inwerkingtreding van de tijdelijke wapenstilstand die door Amerika en Rusland werd geïnitieerd, is relatief rustig verlopen in de Syrische stad. Burgers in de stad meldden dat winkels weer open konden en dat het geweld ’s ochtends in ieder geval grotendeels was gaan liggen, al meldde het Syrische regeringsleger dat rebellen pro-regeringswijken in de nacht van woensdag op donderdag onder vuur namen.

Daarbij zou tenminste één dode zijn gevallen, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Ook zou het zakendistrict van Aleppo zijn geraakt door raketaanvallen.

Concert

Op andere plekken in Syrië gaat het geweld nog onverminderd door. Minstens zes mensen werden gedood in een dorpje ten oosten van de stad Homs, een gebied dat grotendeels in handen is van IS. Een zelfmoordterrorist zou zichzelf daar hebben opgeblazen.

De Syrische president Bashar al-Assad verklaarde donderdag echter nog altijd een ‘verpletterende overwinning’ na te streven over rebellengroeperingen, meldt persbureau Reuters.

Raketaanvallen

Donderdagochtend, een dag na de inwerkingtreding van de tijdelijke wapenstilstand die door Amerika en Rusland werd geïnitieerd, is relatief rustig verlopen in de Syrische stad. Burgers in de stad meldden dat winkels weer open konden en dat het geweld ’s ochtends in ieder geval grotendeels was gaan liggen, al meldde het Syrische regeringsleger dat rebellen pro-regeringswijken in de nacht van woensdag op donderdag onder vuur namen.

Daarbij zou tenminste één dode zijn gevallen, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Ook zou het zakendistrict van Aleppo zijn geraakt door raketaanvallen.

Concert

Op andere plekken in Syrië gaat het geweld nog onverminderd door. Minstens zes mensen werden gedood in een dorpje ten oosten van de stad Homs, een gebied dat grotendeels in handen is van IS. Een zelfmoordterrorist zou zichzelf daar hebben opgeblazen.

Terreurbeweging Islamitische Staat wist daarnaast in het oosten van het land het Shaer-olieveld in te nemen. Het olieveld ligt dichtbij Palmyra, en de inname ervan markeert de eerste grote overwinning voor de jihadisten sinds het leger van Assad de antieke stad in maart op hen wist te heroveren.

Overigens is donderdag in het beroemde amfitheater van Palmyra een concert van de Russische dirigent Valery Gergiev, de favoriet van het Kremlin, aangekondigd. Het concert fungeert als bedankje van de Syrische regering aan de Russen, die met luchtsteun hebben bijgedragen aan de herovering van de stad.

Lees ook Palmyra na IS: wat is er nog over van de antieke stad?2016-03-27 14:44:48 A general view taken on March 27, 2016 shows part of the ancient city of Palmyra, after government troops recaptured the UNESCO world heritage site from the Islamic State (IS) group. President Bashar al-Assad hailed the victory as an "important achievement" as his Russian counterpart and key backer Vladimir Putin congratulated Damascus for retaking the UNESCO world heritage site. / AFP PHOTO / Maher AL MOUNES

Terreurbeweging Islamitische Staat wist daarnaast in het oosten van het land het Shaer-olieveld in te nemen. Het olieveld ligt dichtbij Palmyra, en de inname ervan markeert de eerste grote overwinning voor de jihadisten sinds het leger van Assad de antieke stad in maart op hen wist te heroveren.

Overigens is donderdag in het beroemde amfitheater van Palmyra een concert van de Russische dirigent Valery Gergiev, favoriet van het Kremlin en fervent supporter van de Russische president Vladimir Poetin, aangekondigd. Het concert fungeert als bedankje van de Syrische regering aan de Russen, die met luchtsteun hebben bijgedragen aan de herovering van de stad.