Charmeoffensief van Hollande: wil Franse president toch tweede termijn?

14 april 2016Leestijd: 2 minuten
Hollande - bron:AFP

François Hollande is de minst populaire Franse president van de laatste decennia. Donderdagavond probeert hij zijn imago te verbeteren door op tv vragen van teleurgestelde Franse kiezers te beantwoorden. Het is twijfelachtig of hij zijn politieke carrière nog kan redden.

De socialistische president denkt officieel nog altijd na over de vraag of hij zich herkiesbaar stelt aan het einde van zijn ambtstermijn in 2017. Het Franse volk heeft een duidelijke mening: uit een peiling donderdag in de Franse krant Le Parisien blijkt dat meer dan driekwart van de Fransen denkt dat het beter is als Hollande dat idee laat varen.

In een andere opiniepeiling zegt 13 procent van de Fransen een positief beeld van de 61-jarige Hollande te hebben. Zulke lage waarderingscijfers had geen enkele zittende Franse president de laatste decennia.

Economische problemen
Door een scala aan problemen heeft Hollande grote delen van het land tegen zich in het harnas gejaagd. De Franse economie wil maar niet aantrekken en de werkloosheid ligt nog altijd rond de 10 procent. Zijn plannen om het makkelijker te maken voor werkgevers om personeel te ontslaan en aan te nemen stuitten veel jonge, linkse Fransen tegen de borst. In maart gingen ze met honderdduizenden de straat op om te protesteren tegen de plannen.

2016-04-09 15:21:46 TOPSHOT - Protester Jean-Baptiste Redde aka Voltuan (C-R) holds up a placard reading "Hollande, Valls, traitors to the people" in reference of French President Francois Hollande and French Prime Minister Manuel Valls, during a protest on April 9, 2016 in Paris, against the French government's proposed labour law reforms. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Demonstranten met een bord waarop staat: Hollande en Valls zijn verraders van het volk. Foto: AFP

Hollande geeft op: grondwetswijziging van tafel

Na de aanslagen in Parijs sprak Hollande harde woorden over de bestrijding van terrorisme, een groot deel van Frankrijk reageerde positief op de maatregelen. Het bleek een tijdelijk moment van eenheid. Afgelopen maand leed Hollande een pijnlijke politieke nederlaag toen hij de voorgestelde grondwetswijzing – waardoor Franse jihadisten hun paspoort konden kwijtraken  – moest intrekken na een gebrek aan steun vanuit zijn eigen partij.

Politieke gok
Hollande is donderdagavond voor heel Frankrijk te zien als hij op France2 live antwoorden geeft op vragen van een kiezerspanel. De vragen zijn zorgvuldig geselecteerd en komen onder meer van een kiezer die de Socialistische Partij inruilde voor het rechtse Front-National, en van een moeder van een gedode Syriëganger.

Met boze kiezers in gesprek gaan, kan een risico voor Hollande zijn, die niet voor het oog van de Franse natie voor schut wil worden gezet. Toch heeft de socialistische president weinig keuze: als hij echt nog voor een volgende ambtstermijn wil gaan, moet hij zijn aanzien bij het Franse volk snel verbeteren.