Russische rol veroorzaakt spanning boven Oostzee

17 april 2016Leestijd: 2 minuten
Eerder deze week was er al een incident met twee Russische jets - bron:AFP

Een Russische straaljager heeft een kurkentrekker gemaakt om een Amerikaans militair verkenningsvliegtuig. Het incident gebeurde donderdag boven de Oostzee, waar de Amerikanen vanwege hun NAVO-partners in het Balticum militair aanwezig zijn.

De piloot van de Russische SU-27 vloog tot ongeveer vijftien meter van de linkervleugel van het Amerikaanse vliegtuig en rolde over de kop naar de rechterkant van de omgebouwde Boeing 707, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Marineschip

Een woordvoerder van het commandocentrum voor Europa EUCOM zei dat ‘de onveilige en onprofessionele acties van een individuele piloot de potentie hebben om de spanningen tussen beide landen onnodig te laten escaleren.’ Hij voegde eraan toe dat het toestel niet in het Russische luchtruim is geweest.

De Verenigde Staten dienen een protest in bij de Russische regering. De actie van de Russische piloot komt op een moment dat de spanningen tussen de Amerikanen en de Russen weer oplopen. Eerder deze week vlogen twee Russische gevechtstoestellen boven de Baltische Zee op enkele tientallen meters van een Amerikaans marineschip.

‘Roekeloos’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry veroordeelde die actie in scherpe bewoordingen. ‘We hadden het recht om de jets uit de lucht te schieten,’ sprak hij donderdag. Hij noemde de manoeuvres ‘gevaarlijk, roekeloos en een provocatie’.

Het Russische ministerie van Defensie wees de klachten van de hand. Volgens Moskou was er niet zo veel aan de hand, aangezien de piloten zich gewoon aan de internationale regels hielden. We hebben veilig gehandeld, sprak Igor Konashenkov, woordvoerder van het ministerie. ‘Toen de piloten het schip zagen liggen, zijn ze omgekeerd.’