Braziliaanse parlement wil af van president Rousseff

18 april 2016Leestijd: 1 minuut
Demonstraties van tegenstanders van Rousseff in Sao Paolo - Foto: AFP

Een meerderheid in het  Braziliaanse parlement heeft voor afzetting van de linkse president Dilma Rousseff gestemd. Zondagnacht stemden 367 van de 513 parlementsleden voor een afzettingsprocedure van de omstreden Roussef.

Een afzetting hangt Rouseff al langere tijd boven het hoofd. Wel 367 parlementsleden stemden voor, terwijl 342 stemmen ook al voldoende was geweest om de afzettingsprocedure in gang te zetten.

Corruptie

De Braziliaanse economie zit flink het slop, na jaren van grote voorspoed. De afgelopen tijd waren er grote demonstraties van voor- en tegenstanders van het overheidsbeleid. De onvrede van de bevolking heeft onder meer te maken met de grootschalige corruptie, praktijken die tot op het hoogste politieke niveau voorkomen.

Voor het parlement protesteerden zondag duizenden voor- en tegenstanders van Rousseff tijdens de zitting. Nadat de cruciale 342e volksvertegenwoordiger tegen Rousseff stemde, werden er in de steden Rio de Janeiro en Sao Paolo vuurwerk afgestoken. Voor tegenstanders van Rousseff betekent de afzetting een symbolische overwinning op corruptie.

Lees ook Een afzetting hangt Rousseff al langere tijd boven het hoofd >2016-03-22 14:04:04 Brazilian President Dilma Rousseff delivers a speech during meeting with a group of jurists and lawyers who came to the Planalto Palace in Brasilia to provide support in March 22, 2016. Brazilian lawmakers relaunched impeachment proceedings against Rousseff and a judge blocked her bid to bring her powerful predecessor Luiz Inacio Lula da Silva into her cabinet, intensifying the political crisis engulfing her government. AFP PHOTO/ANDRESSA ANHOLETE ANDRESSA ANHOLETE / AFP

Senaat

Voor het einde van de zitting gaf de Arbeiderspartij zijn verlies al toe. Partijleider Jose Guimaraes liet op basis van de uitslag al weten dat het gevecht nu verder zal gaan in de Senaat.

De Senaat moet in april of mei nog met een gewone meerderheid akkoord gaan, maar Roussef kan volgens de Braziliaanse media ook geen redding van de Senaat verwachten. De regering is er echter van overtuigd dat de Senaat de procedure zal blokkeren.