buitenland

IS steekt vluchtelingenkampen bij Turkse grens in brand

14 april 2016Leestijd: 2 minuten

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft Syrische vluchtelingenkampen aan de grens met Turkije aangevallen. Het gaat om kampen vlakbij Azaz en het Turkse Kilis, in de Syrische provincie Aleppo.

Terroristen van IS zouden daar tenten in brand hebben gestoken, meldt de Independent Doctors Association (IDA) donderdag aan de Volkskrant. De IDA is een Syrische NGO die opereert vanuit Turkije.

Veiligheid

Het is nog onbekend of er bij de aanvallen slachtoffers zijn gevallen, maar op Twitter spreekt men van ‘vermoorde vrouwen en kinderen’. Het gebeurde in het gebied Azaz, vlakbij de Turkse grens, wat officieel als ‘safe zone’ geldt. Verschillende organisaties twitteren foto’s van tenten die in brand staan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nadat IS de kampen aanviel, zouden de bewoners op de vlucht zijn geslagen. Hierdoor ontstaat mogelijk een nieuwe vluchtelingenstroom, die waarschijnlijk stokt bij de Turkse grens. 

Organisaties luidden toevallig dinsdag de noodklok over het gebrek aan veiligheid in de safe zones. In de kampen in het gebied bevinden zich ongeveer 250.000 mensen. Zij kunnen de grens niet oversteken naar Turkije, omdat het land onlangs de grens daar heeft dichtgegooid.

Hoewel IS in de rest van Syrië en Irak aan terrein lijkt te verliezen, lijken de terroristen juist in dit gebied een opmars te maken. Donderdag heeft de terreurbeweging een zestal dorpen weten te heroveren op gematigde oppositiegroepen, meldt het Syrische Observatorium van de Mensenrechten aan persbureau AFP. Het belangrijkste dorp dat in handen van de terroristen zou zijn gevallen is Hiwar Kalas, dat op slechts een kilometer afstand ligt van de Turkse grens.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De opmars van IS leidt tot hevige bombardementen in het grensgebied. De internationale coalitie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten voert luchtaanvallen uit op stellingen van de terreurbeweging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.