buitenland

Schutters openen vuur op hotel EU-missie Mali

21 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Gewapende mannen hebben maandag het hoofdkwartier aangevallen van EUTM, de trainingsmissie van de Europese Unie in Mali. Het gebeurde in een hotel in de Malinese hoofdstad Bamako.

De aanval op het hotel Nord-Sud is inmiddels beëindigd, zei de minister van Binnenlandse Zaken Salif Traoré maandagavond.

Explosieven

De leiding van de EU-missie nam eerder zijn intrek in dat hotel. De Malinese veiligheidsdiensten hebben twee aanvallers opgepakt en een gedood. De twee arrestanten worden nu verhoord. De tas die de doodgeschoten aanvaller bij zich droeg wordt onderzocht op explosieven.

Volgens ooggetuigenverklaringen probeerden de aanvallers het hotel via de voordeur binnen te dringen, waarna de bewakers van het hotel het vuur openden. Hierna volgden een vuurgevecht van enkele minuten.

Lees ook Mali wordt al jaren geteisterd door islamitische terreur

Al-Qa’ida

Snel na het einde van de aanval twitterde de EUTM dat alle militairen en burgerleden van de missie ongedeerd zijn. Van de missie maakt ook een Nederlandse militair deel uit. Het hotel Nord-Sud geldt als hoofdkwartier voor de bijna 600 leden van EUTM.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De aanval is nog niet geclaimd, maar in november kwamen tientallen mensen om bij een soortgelijke aanval in Bamako. Die aanval was gericht op het Radisson Blue hotel in de Malinese hoofdstad, en werd later opgeëist door Al-Qa’ida in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Malinese tak van terreurbeweging Al-Qa’ida.

De groep is onder meer bekend van de ontvoering van de Nederlander Sjaak Rijke, die in april vorig jaar werd bevrijd. AQIM pleegde eerder deze maand ook een aanslag op een strandresort in Côte D’Ivoir, waarbij 19 mensen om het leven kwamen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.