Invloedrijke Dutch-Americans: Bruce Springsteen

09 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Bruce Springsteen bij een optreden in Australië

Een reeks portretten over Nederlanders en hun afstammelingen die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de Verenigde Staten. Deel 15: Bruce Springsteen, muzieklegende.

Bruce Springsteen werd in 1949 geboren in Long Branch, New Jersey. Zijn afkomst is terug te leiden tot grootvader Anthony Springsteen, een Nederlander uit de negentiende eeuw. Ook die Ieren ‘claimen’ hem trouwens: in de familie zit ook Iers bloed.

Eenling
De jonge Bruce zocht al van kinds af aan zijn toevlucht in de muziek. Leraren omschreven hem als een ‘éénling, die niets liever wilde dan spelen op zijn gitaar’. Hij was geïnspireerd na het zien van het optreden van Elvis Presley in The Ed Sullivan Show en het luisteren naar Frank Sinatra.

Na jaren van optredens in clubs door het hele land, tekende hij in 1972 bij platenmaatschappij Columbia Records. Maar de stijl van Springsteen, qua muziek en tekst, bleek moeilijk om te verkopen en sloeg nog niet aan.

The Boss
Springsteen staat wereldwijd bekend als ‘The Boss’. Zelf is hij niet erg blij met zijn bijnaam: hij zou een hekel hebben aan leidinggevenden. Springsteen kreeg de bijnaam, omdat hij na optredens altijd het verdiende geld verdeelde onder de bandleden.

Americana
Springsteen en zijn E Street Band braken in 1975 toch door met het album Born to Run. Vanaf dat moment zette de carrière van Springsteen een stijgende lijn in. De rauwe stem en zijn ‘Americana’-muziekstijl maakten van Springsteen een icoon, waarin de gewone hardwerkende Amerikaan zich kon vinden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Glory Days was een van de nummers op het succesvolle album ‘Born in the U.S.A.’

Zijn populariteit gebruikte hij – en doet dat nog steeds – om aandacht te vragen voor wereldwijde problemen. Zo leende hij zijn stem in 1985 aan het nummer ‘We Are The World’ van hulporganisatie USA for Africa en deed hij in 2012 mee aan een groot benefietconcert nadat orkaan Sandy over New Jersey was geraasd.

Lees ook
Deel 1: Peter Stuyvesant
Deel 2: Cornelius Vanderbilt
Deel 3: Martin van Buren
Deel 4: Eleanor Roosevelt
Deel 5: Hendrik Willem van Loon
Deel 6: Thomas A. Parker
Deel 7: Franklin D. Roosevelt
Deel 8: Walter Cronkite
Deel 9: Eddie van Halen
Deel 10: Willem de Kooning
Deel 11: Humphrey Bogart
Deel 12: Bert Blylevens
Deel 13: Anderson Cooper
Deel 14: David Petraeus