zzp-wetgeving Premium Corner

Nieuwe regels voor de zzp’er grotendeels uitgesteld

04 december 2018Leestijd: 4 minuten

Het grootste deel van de nieuwe regels voor een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) zal niet voor 2020 klaar zijn. De enige maatregel die al begin 2019 in werking moet treden, is een verduidelijking van het begrip “gezagsverhouding”.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Voor de aanwezigheid van een dienstbetrekking is vaak beslissend of er een gezagsverhouding bestaat tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer.

Er is daarom besloten om per 1 januari 2019 in elk geval het “gezagscriterium” te verduidelijken in een nieuwe bijlage bij het Handboek loonheffingen.

Het is vrijwel onmogelijk algemene regels vast te stellen, omdat het bestaan van een gezagsverhouding afhankelijk is van meerdere omstandigheden. Van belang zijn bijvoorbeeld ook de werktijden en de locatie waar de werkzaamheden plaatsvinden. De nieuwe bijlage geeft dan ook vooral handvatten, en voorbeelden, op basis van rechterlijke uitspraken. Met deze handvatten en voorbeelden kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers beoordelen wanneer er sprake is van een gezagsverhouding. In de bijlage staat ook wanneer de rechter vindt dat er een gezagsverhouding ontbreekt.

Webmodule voor de zogenoemde opdrachtgeversverklaring

Een van de maatregelen is de mogelijkheid om een “opdrachtgeversverklaring” aan te vragen na het invullen van een online vragenlijst (webmodule). Deze opdrachtgeversverklaring vervangt niet het vooroverleg met de Belastingdienst over de aanwezigheid van een dienstbetrekking, deze mogelijkheid blijft bestaan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.