Premium Lock Fiscus weet niet hoeveel BD-medewerkers worden vervolgd

06 december 2018Leestijd: 2 minuten
'De Belastingdienst heeft blijkens de jurisprudentie de bedrijfsopvolgingsregeling tegen heug en meug uitgevoerd.' Foto: ANP.

Er zijn de afgelopen twee jaar 16 medewerkers van de Belastingdienst ontslagen voor belastingfraude. De Kamer wil weten of deze medewerkers nog strafrechtelijk worden vervolgd. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) kan hier echter niets over zeggen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Voor belastingfraude door eigen medewerkers bestaat geen speciale procedure, medewerkers van de Belastingdienst worden hetzelfde behandeld als alle andere belastingplichtigen.

De Belastingdienst is ook de werkgever van deze ambtenaren, en onderneemt in die rol zelf geen actie tegen de frauderende medewerkers.

Of de ontslagen medewerkers ook strafrechtelijk moeten worden vervolgd, bepaalt de belastinginspecteur die hun aangiften beoordeelt. Hij beslist over een doorverwijzing van de fraudezaken naar het Openbaar Ministerie (OM). De uiteindelijke beslissing ligt daarna bij de Officier van Justitie (OvJ), die kan na overleg met de fiscus en de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) een strafprocedure starten.

Nog onbekend hoeveel medewerkers er mogelijk worden vervolgd

In het zogenoemde Protocol AAFD staan richtlijnen voor het doorverwijzen van delicten op het gebied van belastingen, douane en toeslagen naar het OM.

Deze richtlijnen gelden voor alle geconstateerde delicten, en een registratie of telling van de ‘soorten’ belastingplichtigen vindt niet plaats. Werkgevers krijgen ook niet standaard te horen of de zaak van een werknemer is doorverwezen naar het OM.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw