Premium Lock Fraude met dividendbelasting is vaak lastig te bestrijden

11 december 2018Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) erkent dat ABN AMRO mogelijk heeft meegewerkt aan het ten onrechte claimen van teruggaven van dividendbelasting in Duitsland, het zogenoemde dividendstripping. Het betreft de periode tot 2012, Duitsland heeft zijn wetgeving vanaf 2012 aangepast.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Duitse fiscus onderzocht de constructies van verschillende banken al voordat de Nederlandse staat de aandelen van ABN AMRO verwierf. Er is met ABN AMRO een afspraak gemaakt over het afbouwen van de activiteiten die mogelijk dividendstripping waren. Volgens Snel verleent ABN AMRO alle medewerking aan het nog steeds lopende onderzoek van de Duitse fiscus.

Het Duitse onderzoek betreft een variant van dividendstripping die in Nederland nooit mogelijk was. Er zijn hier echter wel andere constructies opgezet om ten onrechte een teruggaaf, vermindering of verrekening van dividendbelasting te krijgen. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt deze varianten en de (internationale) belastingschade.

De kern van dividendstripping

Bij dividendstripping is er – kort gezegd – bewust onduidelijk gemaakt wie er feitelijk recht heeft op de compensatie van dividendbelasting. Het is daardoor mogelijk dat hetzelfde bedrijf twee keer een teruggaaf ontvangt. Of een bedrijf kan een teruggaaf claimen, terwijl hier normaal geen recht op zou bestaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw