Premium Lock Bijna 300.000 mensen claimen hun belastingteruggave niet

13 december 2018Leestijd: 3 minuten

Financiën heeft onderzocht of de regeling voor het vragen om een herberekening van de belasting, de zogenoemde middelingsregeling, goed werkt. Uit de evaluatie blijkt onder meer dat slechts 15 procent van de belastingplichtigen gebruikmaakt van hun recht op een belastingteruggave.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De middelingsregeling kan over drie aaneengesloten belastingjaren worden toegepast, waarbij de belastingplichtige zelf de periode bepaalt. Er geldt, naast een aantal andere beperkingen, een ‘drempel’ van 545 euro voor het krijgen van een belastingteruggaaf. De fiscus betaalt alleen het bedrag boven deze drempel terug.

In de evaluatie staan de vijf meestvoorkomende situaties genoemd waarin het indienen van een middelingsverzoek interessant kan zijn. Het gaat om: structureel meer of minder gaan verdienen, een sterk wisselend inkomen, en een eenmalig hoger of lager inkomen.

Er is nadrukkelijk gekeken naar de toekomst van de middelingsregeling, mede gezien de invoering van het tweeschijvenstelsel (voor niet-AOW’ers) in 2021.

Recente veranderingen, zoals het inkomensafhankelijk maken van de algemene heffingskorting (AHK), geven mogelijk aanleiding tot een aanpassing van de regeling. Een volledige afschaffing van de middelingsregeling wordt echter niet uitgesloten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Bent u abonnee en heeft u al een account?

Log dan hier in

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw