middelingsregeling Premium Corner

Bijna 300.000 mensen claimen hun belastingteruggave niet

13 december 2018Leestijd: 3 minuten

Financiën heeft onderzocht of de regeling voor het vragen om een herberekening van de belasting, de zogenoemde middelingsregeling, goed werkt. Uit de evaluatie blijkt onder meer dat slechts 15 procent van de belastingplichtigen gebruikmaakt van hun recht op een belastingteruggave.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De middelingsregeling kan over drie aaneengesloten belastingjaren worden toegepast, waarbij de belastingplichtige zelf de periode bepaalt. Er geldt, naast een aantal andere beperkingen, een ‘drempel’ van 545 euro voor het krijgen van een belastingteruggaaf. De fiscus betaalt alleen het bedrag boven deze drempel terug.

In de evaluatie staan de vijf meestvoorkomende situaties genoemd waarin het indienen van een middelingsverzoek interessant kan zijn. Het gaat om: structureel meer of minder gaan verdienen, een sterk wisselend inkomen, en een eenmalig hoger of lager inkomen.

Er is nadrukkelijk gekeken naar de toekomst van de middelingsregeling, mede gezien de invoering van het tweeschijvenstelsel (voor niet-AOW’ers) in 2021.

Recente veranderingen, zoals het inkomensafhankelijk maken van de algemene heffingskorting (AHK), geven mogelijk aanleiding tot een aanpassing van de regeling. Een volledige afschaffing van de middelingsregeling wordt echter niet uitgesloten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.