Premium Lock Belastingdienst heeft moeite met vinden nieuw personeel

10 december 2018Leestijd: 3 minuten
Staatssecretaris Menno Snel van Financien woont een vergadering bij tijdens zijn eerste werkdag in de Tweede Kamer. Foto: ANP

De Belastingdienst moet op korte termijn nieuw personeel aantrekken om de dienst te moderniseren en de recente uitstroom van medewerkers te compenseren. Volgens het jaarplan moet de dienst in 2019 minimaal 3.450 voltijdbanen vullen om ‘normaal’ te kunnen werken.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Er is een grote behoefte aan gespecialiseerd personeel, onder meer voor het bestrijden van constructies en het doorvoeren van ICT-verbeteringen.

Maar volgens staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) blijven er juist bij het aantrekken van specialisten ‘uitdagingen’ bestaan. Het aantal specialisten is beperkt en de Belastingdienst moet bijvoorbeeld concurreren met de grotere belastingkantoren. Uit zijn Kamerbrief blijkt dat de fiscus slechts bij uitzondering afwijkt van de normale salarisschalen, en dat zal ongetwijfeld een rol spelen.

Komende jaren vertrekken nog ruim tienduizend medewerkers

De instroom van nieuwe medewerkers is pas sinds september van dit jaar groter dan het aantal Belastingdienstmedewerkers dat vertrekt. Er is afgesproken dat er in de laatste drie maanden van 2018 per saldo 350 medewerkers bij komen, dit moet volgens Snel haalbaar zijn.

Uit de Kamerbrief blijkt dat de uitstroom van medewerkers de eerste jaren niet afneemt, in de periode 2019-2024 vertrekken er ongeveer 10.500 medewerkers. Dit is deels te wijten aan de volledig verkeerd ingeschatte vertrekregeling, maar het effect hiervan is na 2020 verdwenen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw