Premium Lock ‘Persoonsgegevens van burgers wel degelijk veilig bij de fiscus’

28 november 2018Leestijd: 3 minuten
XTRA - Nieuwe privacywetgeving AVG/GDPR

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) erkent dat de Belastingdienst niet goed kan bijhouden wat zijn medewerkers met de persoonsgegevens van burgers doen. Dit betekent echter niet dat de gegevensbeveiliging per definitie slecht is.

Eind juni 2017 bleek dat de nieuwe afdeling Data & Analytics (D&A) van de Belastingdienst zeer slordig omging met de persoonsgegevens van burgers.

Het was relatief eenvoudig om de vertrouwelijke informatie van een belastingplichtige mee naar huis te nemen, of per e-mail te versturen. Ook konden de medewerkers van andere afdelingen zonder enige controle op de afdeling D&A komen. De ingehuurde deskundigen hielden zich eveneens niet aan de regels.

Er zijn een aantal maatregelen genomen om de gegevensbeveiliging op de afdeling, tegenwoordig Datafundamenten en Analytics (DF&A), te verbeteren. De Belastingdienst heeft echter nog steeds geen volledig zicht op het gebruik van de persoonlijke informatie van belastingplichtigen.

Gebruik van persoonsgegevens niet overal bijgehouden

Uit een brief van de Belastingdienst blijkt dat de vertrouwelijke informatie van burgers alleen in het centrale datasysteem kan worden gevolgd. Zodra medewerkers van DF&A de persoonsgegevens uit dit systeem ophalen, is toezicht op het gebruik hiervan niet altijd mogelijk. De medewerkers hebben op hun PC of laptop namelijk zowel speciale programmatuur, als standaardprogramma’s staan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.