gegevensbeveiliging Premium Corner

‘Persoonsgegevens van burgers wel degelijk veilig bij de fiscus’

28 november 2018

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) erkent dat de Belastingdienst niet goed kan bijhouden wat zijn medewerkers met de persoonsgegevens van burgers doen. Dit betekent echter niet dat de gegevensbeveiliging per definitie slecht is.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Eind juni 2017 bleek dat de nieuwe afdeling Data & Analytics (D&A) van de Belastingdienst zeer slordig omging met de persoonsgegevens van burgers.

Het was relatief eenvoudig om de vertrouwelijke informatie van een belastingplichtige mee naar huis te nemen, of per e-mail te versturen. Ook konden de medewerkers van andere afdelingen zonder enige controle op de afdeling D&A komen. De ingehuurde deskundigen hielden zich eveneens niet aan de regels.

Er zijn een aantal maatregelen genomen om de gegevensbeveiliging op de afdeling, tegenwoordig Datafundamenten en Analytics (DF&A), te verbeteren. De Belastingdienst heeft echter nog steeds geen volledig zicht op het gebruik van de persoonlijke informatie van belastingplichtigen.

Gebruik van persoonsgegevens niet overal bijgehouden

Uit een brief van de Belastingdienst blijkt dat de vertrouwelijke informatie van burgers alleen in het centrale datasysteem kan worden gevolgd. Zodra medewerkers van DF&A de persoonsgegevens uit dit systeem ophalen, is toezicht op het gebruik hiervan niet altijd mogelijk. De medewerkers hebben op hun PC of laptop namelijk zowel speciale programmatuur, als standaardprogramma’s staan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.