onroerendezaakbelasting Premium Corner

Gemeente kan zelf bepalen of zonnepanelen meetellen

06 november 2018

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) bevestigt dat geplaatste zonnepanelen gewoon meetellen voor het bepalen van de WOZ-waarde. Het maakt niet uit of de zonnepanelen makkelijk zijn te verwijderen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Kamer heeft om een uitleg van de WOZ-waarderingsregels gevraagd naar aanleiding van een recente uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden. Hierin oordeelde het Hof dat zonnepanelen bij het gebouw horen omdat zij ‘naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven’.

Volgens Snel heeft het Hof de regels juist toegepast. Er is terecht geen rekening gehouden met de mogelijkheid om de panelen mee te nemen bij een verhuizing.

Marktwaarde van het pand op de waardepeildatum is beslissend

De WOZ-waarde van een pand is gelijk aan de maximaal haalbare verkoopprijs op de waardepeildatum. Het is niet van belang wat de eigenaar later wil doen met het pand omdat alleen de huidige staat van het pand telt. Voor de waardering maakt het daarom geen verschil of de eigenaar de zonnepanelen op enig moment kan verwijderen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.