Premium Lock Gemeente kan zelf bepalen of zonnepanelen meetellen

06 november 2018Leestijd: 2 minuten
Huis op zonnepanelen -ANP

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) bevestigt dat geplaatste zonnepanelen gewoon meetellen voor het bepalen van de WOZ-waarde. Het maakt niet uit of de zonnepanelen makkelijk zijn te verwijderen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Kamer heeft om een uitleg van de WOZ-waarderingsregels gevraagd naar aanleiding van een recente uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden. Hierin oordeelde het Hof dat zonnepanelen bij het gebouw horen omdat zij ‘naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven’.

Volgens Snel heeft het Hof de regels juist toegepast. Er is terecht geen rekening gehouden met de mogelijkheid om de panelen mee te nemen bij een verhuizing.

Marktwaarde van het pand op de waardepeildatum is beslissend

De WOZ-waarde van een pand is gelijk aan de maximaal haalbare verkoopprijs op de waardepeildatum. Het is niet van belang wat de eigenaar later wil doen met het pand omdat alleen de huidige staat van het pand telt. Voor de waardering maakt het daarom geen verschil of de eigenaar de zonnepanelen op enig moment kan verwijderen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw