Premium Lock Onderzoek naar mogelijke misstanden bij WOZ-bezwaren

23 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
Herenhuis in Den Haag

Een steeds groter aantal WOZ-bezwaren is ingediend door commerciële bureaus die alleen krijgen betaald bij een succesvol bezwaar. Volgens de Waarderingskamer, het bestuursorgaan dat de WOZ-taxaties van gemeenten controleert, leidt deze “no cure, no pay”-methode tot ongewenste praktijken.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

In 2018 werd meer dan 32 procent van de bezwaarschriften ingediend door een commercieel kantoor, in 2017 was dit nog 30 procent.

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (VVD) deelt de zorgen van de Waarderingskamer over dit ‘verdienmodel’. De vraag is of een consument uiteindelijk niet slechter af is door het inschakelen van een “no cure, no pay”-bureau. Vaak staat de te betalen vergoeding niet in verhouding tot het kleine belastingvoordeel.

Een deel van de hoge vergoeding komt ten laste van de gemeente in de vorm van een te betalen proceskostenvergoeding. De kosten voor gemeenten stijgen dus door dergelijke overeenkomsten.

Gezamenlijk onderzoek met BZK en Financiën

Het probleem blijft niet beperkt tot bezwaren tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Ook een bezwaar tegen een aanslag parkeerbelasting is steeds vaker door een “no cure, no pay”-bureau ingediend. En de bureaus tekenen op grote schaal bezwaar en beroep aan tegen BPM-aanslagen voor de import van een gebruikte auto.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw