Absurde belastingzaken – Waar zijn hier de parkeerplaatsen?

04 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Een vrouw haalt haar opa en oma uit het ziekenhuis op en brengt hen thuis. Ze zijn slecht ter been, waardoor zij langer moet parkeren dan zij eerst dacht. Op de eenrichtingsweg mag alleen met een parkeervergunning of een dagkaart worden geparkeerd, en zij krijgt een aanslag parkeerbelasting.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De parkeercontroleurs hebben nog tien minuten bij de auto gestaan om te zien of er geen sprake was van ‘laden en lossen’.

Het staat vast dat de vrouw geen parkeervergunning of een dagkaart had. De auto is van haar moeder, die heeft wel een parkeervergunning voor een andere woning in dezelfde straat.

Mag er in de straat wel worden geparkeerd?

Een gemeente kan geen parkeerbelasting heffen als er even is gestopt om iemand te laten in- of uitstappen. Ook het laden en lossen van goederen kan niet tot een aanslag leiden. Beide situaties zijn hier van toepassing, het heeft alleen flink wat tijd in beslag genomen.

De aanslag parkeerbelasting vervalt uiteindelijk, maar niet omdat er toch sprake was van laden en lossen, of het onmiddellijk in- en uitstappen van personen. Het is hier namelijk de vraag of een willekeurige automobilist kon weten dat hij in de straat mág parkeren. Als een automobilist denkt dat hij in een bepaalde straat niet mag parkeren, dan hoeft hij niet te verwachten dat daar parkeergeld is verschuldigd.

In de straat zijn nu geen parkeervakken of parkeermeters meer aanwezig, die zijn al in 2013 verwijderd. Er staan op de vroegere parkeervakken nu zogenoemde Amsterdammertjes waardoor twee auto’s elkaar met moeite kunnen passeren. De straat is door de gemeente met recht aangegeven als een eenrichtingsweg.

Niet duidelijk genoeg dat er sprake is van betaald parkeren

Volgens Rechtbank Gelderland is het niet meteen duidelijk dat er in de straat wel degelijk geparkeerd mag worden. Het maakt niet uit dat de eenrichtingsweg aan het begin is aangeduid als een parkeergebied. De vrouw kwam vanuit een zijstraat en daar stond blijkbaar geen bord van die strekking.

Ook heeft de gemeente geen verweer tegen de stelling dat de straat niet als een parkeerzone is opgenomen in de mobiele applicatie voor betaald parkeren. Verder is aannemelijk dat ook andere automobilisten, zoals bezoekers van een in de straat gevestigd Chinees restaurant, denken dat zij daar niet mogen parkeren.

Doordat de gemeente niet goed heeft aangegeven dat parkeren mogelijk is, kan er in principe ook geen parkeerbelasting worden geheven. Het was voor parkeerders ook niet op een andere manier duidelijk dat sprake was van betaald parkeren, dus de aanslag vervalt.