Premium Lock De regels voor een ‘tweede’ schenking eigen woning

18 september 2018Leestijd: 3 minuten
Foto: ANP XTRA

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) verduidelijkt, na vragen van de Tweede Kamer, wanneer een tweede beroep op de verhoogde schenkvrijstelling mogelijk is. Er moet onder meer sprake zijn van een schenking eigen woning.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De staatssecretaris gaf in zijn Kamerbrief van 9 april al een algemene richtlijn voor deze situatie. In deze (korte) brief zijn echter niet alle beperkingen genoemd, de nieuwe Kamerbrief van 13 september is veel uitgebreider.

Het nogmaals claimen van de schenkvrijstelling voor een schenking eigen woning is alleen mogelijk als de Belastingdienst hiermee instemt. De fiscus kijkt bij de beoordeling van het verzoek altijd of belastingplichtigen geen misbruik willen maken van de mogelijkheid.

Drie voorwaarden voor een tweede beroep op de vrijstelling

In de eerdere Kamerbrief stond niet expliciet dat de uitzondering alleen voor een schenking eigen woning geldt. Ook bleek uit deze brief niet duidelijk dat er sprake moest zijn van een ‘oude’ schenking.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw