Premium Lock Eindelijk wat actie op digitale post voor overledenen

19 september 2018Leestijd: 3 minuten
DigiD

De Nationale ombudsman heeft de overheid al meerdere malen gevraagd om bij het inrichten van de zogenoemde Berichtenbox beter rekening te houden met de belangen van burgers. Het komt bijvoorbeeld geregeld voor dat nabestaanden digitale post blijven ontvangen voor overledenen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) is samen met Logius, de beheerder van de Berichtenbox, begonnen aan verbeteringen.

De ombudsman is blij met de ondernomen stappen, maar vindt dat er wel wat meer haast kan worden gemaakt. Hij heeft de staatssecretaris van BZK, Raymond Knops (CDA), gevraagd hem in november te informeren over de gemaakte vorderingen.

Niet alle instanties zijn op de hoogte van het overlijden

Een gemeente past de Basisregistratie Personen (BRP) aan als een van zijn inwoners overlijdt. Dit betekent echter niet dat alle overheidsinstanties op de hoogte zijn van het overlijden. Bij DigiD is het overlijden gelijk bekend, maar de gegevens van MijnOverheid worden helemaal niet bijgewerkt.

Eigenlijk zou de DigiD van de overledene moeten vervallen maar de inlogcode blijft gewoon actief. De overheid staat namelijk bewust toe dat een nabestaande, die de DigiD kent, hiervan nog steeds gebruik kan maken. In de praktijk vervalt de DigiD-code van de overledene pas als die drie jaar niet is gebruikt.

Door de gebrekkige uitwisseling van informatie kan er nog steeds digitale post in de Berichtenbox van de overledene binnenkomen terwijl deze persoon al maanden geleden is overleden. Nabestaanden kunnen deze digitale post alleen lezen als zij toevallig de DigiD van de overledene kennen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw