Premium Lock Aansprakelijkheid erfgenamen en ‘begunstigden’ afgezwakt

26 september 2018Leestijd: 4 minuten
'De Belastingdienst heeft blijkens de jurisprudentie de bedrijfsopvolgingsregeling tegen heug en meug uitgevoerd.' Foto: ANP.

Financiën heeft de plannen voor het verhalen van belastingschulden op erfgenamen en ‘begunstigden’ toch enigszins aangepast. Het gaat vooral om een verlichting van de bewijslast voor belastingplichtigen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De fiscus wil met de nieuwe aansprakelijkheden een aantal belastingconstructies tegengaan zodat hij een openstaande belastingschuld alsnog kan innen.

Het zijn geen constructies die heel vaak worden toegepast, elk jaar zijn er ongeveer twintig zaken. Maar het gaat dan meestal wel om bedragen van 100 miljoen euro en meer. Bovendien wil de fiscus af van het beeld dat (juist) zeer vermogende personen ongestraft belasting kunnen ontwijken.

De maatregelen zijn ruim een jaar geleden al bedacht en werken samen met andere antimisbruikbepalingen. In het belastingpakket is bepaald dat de maatregelen, na inwerkingtreding, terugwerken tot en met 18 september 2018, 15.15 uur.

Beroepsorganisaties en adviseurs vonden de maatregelen te ver gaan. Zij stelden tijdens de internetconsultatie onder andere voor om alleen grensoverschrijdende constructies aan te pakken. Een ander pijnpunt was het voorstel om iemand die vermoedelijk aansprakelijk was voor de belastingschuld te verplichten tot het verstrekken van informatie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw