lezersvragen Premium Corner

Aangifte papieren schenking, maar bewijs ontbreekt

23 augustus 2018

Ik schenk jaarlijks op papier aan mijn zoon. Ik kan niet aantonen dat ik hem rente betaal en er is geen notariële akte. We geven de schuld wel op bij onze aangiftes. Is de constructie daarmee gelegaliseerd? J.S., Amsterdam

Het antwoord wordt gegeven door mr. Angela Luijsterburg, notaris bij Linders Notarissen Breda:

‘Een schenking op papier kan werken tijdens leven of bij overlijden. Als u wilt dat de schenking pas bij uw overlijden uitwerking heeft, dan dient deze te worden gedaan bij notariële akte. Daarnaast moet werkelijk jaarlijks 6 procent rente worden betaald. Als niet aan deze vereisten is voldaan, wordt de schenking op papier niet als schuld van de nalatenschap aangemerkt en is hierover dus erfbelasting verschuldigd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.