Absurde belastingzaken – Parkeren met 1.200 euro erbij

30 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
''

Een vrouw wordt onprettig verrast met een naheffingsaanslag parkeerbelasting. De rechter vermindert de aanslag uiteindelijk met welgeteld 1,40 euro. Gelukkig was de gemeente niet bijster snel met het afhandelen van haar bezwaar.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Meestal levert een procedure tegen de naheffing van parkeerbelasting niet echt veel op. De aanslag blijft vaak in stand, en zelfs in het beste geval moet een parkeerder maanden wachten op het vervallen van de aanslag.

In deze zaak vergist een vrouw zich bij het digitaal aanmelden van haar auto in de parkeerzone. Zij denkt te parkeren voor 1,40 euro per uur, maar het uurtarief is eigenlijk 1,60 euro en er mag maximaal één uur worden geparkeerd.

Na ruim anderhalf uur parkeren is er een aanslag parkeerbelasting opgelegd van 62,60 euro (61 euro kosten plus het uurtarief van 1,60 euro). De vrouw heeft via haar gemachtigde tijdig bezwaar gemaakt tegen de aanslag. Het betreft een zogenoemd pro forma bezwaar waarbij de motivering nog zal volgen.

Ruim acht maanden wachten op een beslissing

Er ontstaat bij de afhandeling van het bezwaar flink wat vertraging. De gemachtigde communiceert uitsluitend via e-mail en gebruikt soms het algemene e-mailadres van de gemeente. Het staat vast dat de gemeente zeer laat, en alleen per brief, reageert op de ontvangen e-mails. De gemachtigde moet minimaal drie weken en soms zelfs tien weken wachten op een schriftelijke reactie van de gemeente.

Het duurt vijf en een halve maand voordat de gemeente per e-mail een motivering van het bezwaarschrift ontvangt. De gemachtigde stelt de gemeente in diezelfde e-mail van 15 december 2017 in gebreke voor het niet verstrekken van een factuur met omzetbelasting voor de aanslag.

De gemeente reageert pas op 21 februari 2018 op de e-mail, en wijst het bezwaar op 16 maart 2018 af. Er loopt dan al een beroepsprocedure bij Rechtbank Gelderland omdat de gemeente niet tijdig op het bezwaar heeft beslist.

Beroep op de dwangsomregeling voor niet tijdig beslissen

Een burger die te lang moet wachten op een beslissing van een overheidsinstantie kan een beroep doen op een speciale ‘dwangsomregeling’. Hij moet de instantie in gebreke stellen, en minimaal twee weken geven om alsnog een beslissing te nemen. Elke dag vertraging na die twee weken levert de burger een vergoeding op. De maximale ‘dwangsom’ die een instantie moet betalen is 1.260 euro.

De gemachtigde heeft in een e-mail van 19 januari 2018 een beroep gedaan op de dwangsomregeling, maar hij heeft die naar het algemene e-mailadres van de gemeente gestuurd. Hierdoor kwam de e-mail pas na de afwijzing van het bezwaar bij de verantwoordelijke ambtenaar terecht.

Volgens de gemeente is de ingebrekestelling van 19 januari 2018 niet geldig omdat die niet schriftelijk of per DigiD is verstuurd. Bovendien zou de gemachtigde er alles aan hebben gedaan om een tijdige beslissing onmogelijk te maken.

Rechtbank Gelderland accepteert de ingebrekestelling omdat de gemeente immers de e-mail van 15 december 2017, inclusief een andere ingebrekestelling, heeft behandeld.

Het handelen van de gemachtigde is weliswaar verdacht, maar er kan niet worden gezegd dat hij misbruik heeft gemaakt van de dwangsomregeling. De enorme vertraging was namelijk niet alleen aan de gemachtigde te wijten. Er bestaat recht op de maximale dwangsom van 1.260 euro.

Vermindering van de aanslag parkeerbelasting

Hoe zit het nu met die vermindering van maar liefst 1,40 euro?

De naheffing is wettelijk beperkt tot het bedrag dat te weinig is betaald, dat is 0,20 euro per uur. Verder stond de vrouw op een plaats waar zij maximaal één uur mocht parkeren, waardoor er een tweede beperking geldt. Er kan dan alleen over meer dan een uur worden nageheven als er helemaal geen parkeergeld is betaald. Het maakt voor de naheffing dus niet uit dat de vrouw ruim anderhalf uur heeft geparkeerd. Er kan slechts 0,20 euro plus 61 euro kosten worden nageheven.